Waar kruiden niet opgejaagd worden. ‘Voel eens aan het blad van deze basilicum. Het is hard en stevig en het kraakt als je het breekt. Dat is wel wat anders dan het product dat je in een supermarkt koopt.’ Zo begint het gesprek met Sandra en Evert Schouten.
Vijf jaar geleden, toen hun perceel land van een halve hectare vrij kwam, begon Sandra met een kruidenkwekerij. Het was altijd al haar passie, ook omdat ze veel kruiden bij het koken gebruikt. Ze hadden al vaker een bedrijfsplan opgesteld voor een kwekerij, maar steeds werd het hun afgeraden. De oppervlakte was te klein en ze zouden minstens vijf teelten per jaar moeten hebben. Maar Sandra wordt blij van de geuren en de smaak van kruiden en vindt het leuk om allerlei recepten uit te proberen. Daarom begon ze heel bescheiden met zo’n zeshonderd planten en ze deed het naast haar baan. Evert bleef ook gewoon werken. Hij kwam in 2018 in het bedrijf, want toen werd het zo druk dat Sandra het niet meer alleen af kon. Behalve verkoop vanaf de kwekerij gaan ze naar markten en beurzen. Op die manier hebben ze landelijk bekendheid gekregen. Ze zijn niet actief op zoek naar nieuwe soorten, maar toch breidt de collectie zich uit omdat klanten met onbekende gewassen komen die ze dan uitproberen. Zo zijn recentelijk sinaasappeltijm (Thymus vulgaris ‘Orange Balsam’), limoenklaver (Oxalis triangularis) en Boliviaanse koriander (Porophyllum ruderale) aan het sortiment toegevoegd. Nieuw in de collectie is ook de Mexicaanse koriander. Evenals de Boliviaanse koriander heeft ook deze plant niets met de echte koriander gemeen. Het is Eryngium foetidum, familie van de bij ons in het wild voorkomende blauwe zeedistel.

Althaea officinalis-Heemst
NIET OPGEJAAGD
De biologisch gekweekte planten staan het hele seizoen buiten. Je kunt het slow growing noemen, niet opgejaagd door meststoffen. Het zijn geen junks, ze kunnen op een natuurlijke manier groeien. Dat betekent dat soorten als basilicum pas in juni te koop zijn. De planten zijn dan veel steviger, gaan langer mee en hebben veel meer smaak. ‘Wij streven ernaar om onze planten een optimale smaak te laten hebben. Dit krijgen we voor elkaar door de planten in alle rust te laten groeien. Dat wil zeggen dat de planten buiten opgekweekt worden en niet opgejaagd worden in een verwarmde kas. Door deze manier van kweken kan het zijn dat sommige soorten iets later klaar zijn voor de verkoop. Maar dat komt de smaak en geur alleen maar ten goede. Onze planten zijn direct geschikt voor consumptie, doordat wij 100% gifvrij werken.’ Ja, het kan eens gebeuren dat er een luis op een plant zit. Er zijn kopers die dan in alle staten zijn en dat laat wel zien hoe ver men inmiddels van de natuur afstaat. Zonder luizen geen lieveheersbeestjes, gaasvliegen, oorwurmen en andere predatoren. Zonder dat ‘ongedierte’ zou het stil worden, want ook de vogels hebben er baat bij.
Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl 0f neem een abonnement a 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/
VANAF DIT JAAR OOK WEER LOS VERKRIJGBAAR IN BELGIË!

Campanula punctata ‘Pink Octopus’ – Klokjesbloem

Aloysia triphylla (Aloysia citriodora, Lippia citriodora)