Seringen voor de grote én kleine tuin

//Seringen voor de grote én kleine tuin

Seringen voor de grote én kleine tuin

De sering is misschien wel net zo bekend als onbekend. Alom gerenommeerd is de gewone sering, Syringa vulgaris, maar het sortiment biedt zoveel meer. Er valt te kiezen uit bontbladig, zuil- en treurvormig, klein blijvend en zelfs geelbloeiend. Met name bij de klein blijvende seringen zijn de laatste jaren veel nieuwe introducties verschenen. De meeste cultivars bestaan al meer dan een eeuw, hun betrouwbaarheid is ruimschoots bewezen.

Syringa vulgaris 'Miss Ellen Willmott'

Syringa vulgaris ‘Miss Ellen Willmott’

De sering behoort tot de bekendste heesters, maar onbekend is vaak hoeveel het geslacht daadwerkelijk te bieden heeft. Binnen het sortiment valt met name de diversiteit bij de groeivormen op: voor elke tuin, groot of klein, is er wel een sering te vinden. In de laatste ‘Naamlijst van Houtige gewassen’ worden zo’n vierhonderdvijftig verschillende seringen benoemd. Voor wie hierin verdwaalt bieden enkele uitgaven van het blad Dendroflora (van de Dendrologische Vereniging) hulp. In Dendroflora nummer 37 (2000) worden bijna zestig cultivars van S. vulgaris met elkaar vergeleken, in nummer 39 (2002) komen de later bloeiende selecties uit de Syringa Villosae Group aan bod (met veelal hybriden van S. x prestoniae en S. x josiflexa) en in nummer 41 (2004) is er aandacht voor twee soorten met overwegend Amerikaanse selecties die nog wat later bloeien: S. pekinensis en S. reticulata. Behorend tot de Oleaceae, de familie van de olijfachtigen, heeft Syringa enkele bekende familiegenoten als Ligustrum, Fraxinus en Olea. Het geslacht telt circa dertig soorten. De meeste vormen forse heesters, slechts een enkele ontwikkelt zich tot kleine boom. De geslachtsnaam Syringa is een verbastering van het Griekse woord syrinx, wat pijp betekent. De naam verwijst naar de holle twijgen. Kenmerkend zijn de tegenoverstaande, gewoonlijk enkele, bladeren en de kleine bloemen die in sierlijke pluimen bijeen staan, bijna altijd aan twijgen van het voorgaande jaar. Veruit het bekendst is de sering vanwege de geur die de bloemen verspreiden.

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of bestel hier via de webshop of neem een abonnement a € 48,50 per jaar en kies hier uw welkomstgeschenk: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

Syringa vulgaris 'Belle de Nancy'

Syringa vulgaris ‘Belle de Nancy’

Syringa vulgaris 'Lucie Baltet'

Syringa vulgaris ‘Lucie Baltet’

Syringa vulgaris 'Sensation'

Syringa vulgaris ‘Sensation’

2023-03-09T17:03:40+02:009 maart 2023|Nieuws|