Smaakvolle Hemerocallis

//Smaakvolle Hemerocallis

Smaakvolle Hemerocallis

Eten uit eigen tuin is populairder dan ooit. Fruitbomen en kruiden- en groenteplanten passeren in grote aantallen de kassa’s van tuincentra. Minder bekend is dat er ook eetbare bloemen zijn. Zo kent Hemerocallis heel wat smaken bij de enkelbloemige cultivars.

Lekker uit het vuistje, maar ook smaakvol met een hartige óf zoete vulling: Hemerocallis, van oorsprong een Aziatische plant, wordt al duizenden jaren gekweekt. Al rond 500 v. Chr. is de bloem te vinden op schilderijen en ook in legendes wordt over deze daglelie gesproken. De plant kent een lange geschiedenis als voedselgewas en geneeskrachtige plant. H. fulva heet in China hsuan-soa, wat letterlijk ‘de struik die doet vergeten’ betekent. Die naam verwijst naar de kalmerende en hallucinerende eigenschappen. Via diverse handelsroutes kwamen de eerste Hemerocallis richting Europa. Kruidkundigen Clusius en Lobel waren de eersten die er in de 16e eeuw over schreven. Ook vroege kolonisten waren onder de indruk van de schoonheid van de bloem en plaatsten Hemerocallis in hun tuinen. Nadat introductie van verschillende soorten in Europa verscheen in 1893 de eerste hybride; ‘Apricot’. Meteen dat jaar kreeg deze ‘Apricot’ de fameuze Award of Merit, uitgereikt door de Royal Horticultural Society. Overigens bloeit elke bloem van Hemerocallis slechts één dag, vandaar de Nederlandse naam daglelie. Het Griekse hemera betekent dag en kallos betekent schoonheid. Schoonheid voor één dag.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt in Nederland en België: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 39,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

2019-08-09T10:19:52+02:009 augustus 2019|Nieuws|