Stoepplantjes in kaart brengen

//Stoepplantjes in kaart brengen

Stoepplantjes in kaart brengen

Help mee stoepplantjes in kaart te brengen. Nieuw citizen science project van Universiteit Leiden en Hortus botanicus Leiden. Onlangs lanceerde de Hortus botanicus Leiden het stoepplantjes citizen science project. PhD onderzoeker Nienke Beets begeleidt het onderzoek vanuit de Universiteit Leiden en roept iedereen in Nederland op om mee te helpen stoepplantjes in kaart te brengen.

Stoepplantjes worden vaak gezien als onkruid, maar zijn juist van grote waarde. Ze koelen de stad, zorgen dat water sneller wegloopt en zorgen voor schonere lucht. Daarnaast zijn ze ontzettend belangrijk voor alle insecten en dieren. We willen graag in kaart brengen welke planten er in Nederland op de stoep groeien. We roepen daarom iedereen op om mee te doen, om stoepplantjes te fotograferen en de informatie via de website www.stoepplantjesonderzoek.nl met ons te delen. De resultaten zetten we in om onze kennis over biodiversiteit te vergroten en voor een betere verhouding tussen mens en natuur.

Partner Weekend van de Wetenschap
Jaarlijks organiseert het Weekend van de Wetenschap in samenwerking met een universiteit of kennisinstelling een grootschalig publieksonderzoek. Een onderzoek waar iedereen aan kan deelnemen, jong én oud, waar je je ook bevindt in Nederland. Je kunt op deze manier meedoen en bijdragen aan echt wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van stoepplantjes. Dit weekend wordt het vorige onderzoek (een taalonderzoek naar uitdrukkingen) afgesloten. Wij zijn er enorm trots op dat de Hortus botanicus Leiden vanaf 2 en 3 oktober 2021 tot het Weekeind van de Wetenschap in oktober 2022, dus een jaar lang, de nieuwe kennispartner is, met als onderzoeksonderwerp Stoepplantjes.
Vanwege de 3 oktober-feesten vindt het Weekend van de Wetenschap niet plaats in de Hortus botanicus Leiden maar online en in NEMO Science Museum, de organisator van het weekend.

Onderzoekster Nienke Beets: ‘Door te onderzoeken welke stoepplantjes waar groeien willen we er achter komen hoe we de stad nog groener en beter kunnen maken voor mens en natuur.’

Betweterfestival
Nienke Beets is met haar stoepplantjesonderzoek ook aanwezig bij het Betweterfestival op vrijdag 1 oktober (georganiseerd door Studium Generale Utrecht). Dit is een festival vol wetenschap, experimenten en kunst en vindt plaats in TivoliVredenburg, Utrecht. Bioloog Nienke Beets en het Weekend van de Wetenschap willen samen met festivalbezoekers onderzoeken welke stoepplanten, waar groeien. Na Nienke’s verhaal loop je nooit meer hetzelfde over de stoep. I.s.m. NWO.

Stoepplantjeskunst in Hortus botanicus Leiden
Ook in de Hortus zijn er tal van activiteiten rondom stoepplantjes. Op 25 en 26 september exposeert bioloog en kunstenaar Rafael Martig zijn schilderijen van bestrating met wat daar zoal groeit. Ook kunt u het werk Wardian Cage van Thomas Swinkels langs de Witte Singel bewonderen. Dit werk blijft staan tot medio oktober 2022.

Science Café Stoepplantjes
Op zondagmiddag 26 september vindt in de historische Oranjerie van de Hortus een Science Café over stoepplantjes plaats. Ton Denters komt spreken. Hij is strategisch adviseur van Ingenieursbureau Amsterdam, urbaan ecoloog, projectleider Natuurinclusief bouwen en auteur van Stadsflora van de Lage Landen. Er zijn workshops en kinderactiviteiten. Het aantal plaatsen is beperkt, maar de sprekers worden opgenomen, dus vist u naast het net voor een kaartje dan kunt u achteraf nog meeluisteren.
Zondag wordt ook het kunstwerk ‘stoepplantjes ingelijst’ onthuld. Kinderen uit de Leidse buurten Noord, Merenwijk, Roodenburg, Bos en Gasthuizen en Stevenshof hebben een zomer lang gewerkt aan dit stoepplantjeskunstwerk. In een film van Michiel Keller kunt u de jonge makers aan het werk zien.

(Foto: Simone Both)

2021-09-23T17:07:27+02:0023 september 2021|Nieuws|