Tuin in de polder

//Tuin in de polder

Tuin in de polder

De Noordoostpolder lijkt op een gigantisch schilderij van Mondriaan. In het voorjaar zijn de rechthoekige tulpenvelden in flitsende kleuren beeldbepalend. In de zomer zijn de subtiele groentinten van aardappelen, bieten, uien en granen, afgewisseld met weilanden, in overzichtelijke rechthoeken gerangschikt. 79 jaar na de drooglegging zijn die vlakken nog dominant aanwezig.

Maar hier en daar is er toch iets te ontdekken dat kleurrijk, golvend en van fraaie rondingen is voorzien. De Stekkentuin in Espel voldoet helemaal aan die beschrijving. Wies Voesten, de gedreven eigenaresse, ontmoette in het begin wel wat scepsis van andere polderbewoners. De lijnen in de polder waren recht en een tuin moest ook rechte vakken en grenzen hebben, vond men. Maar inmiddels heeft De Stekkentuin wel bewezen, dat andere vormen in de polder heel goed kunnen. Deze tuin behoort tegenwoordig tot een van de toonaangevende tuinen in de polder. In 1985, ruim 40 jaar na de inpoldering, begon Wies bij hun boerderij met de aanleg van haar tuin.

KRIJGERTJES
De aanleg en vormgeving van de tuin heeft Wies zelf gerealiseerd. Ze had heel duidelijke ideeën, maar de beplanting was een andere zaak. Ze had toen, naar eigen zeggen, weinig kennis van planten en de hele beplanting is met vallen en opstaan in de loop van een aantal jaren ontstaan. Kwekers in de buurt waren er niet, of ze kende ze niet. De eerste beplanting bestond dan ook uit ‘stekken’, jonge planten, die Wies van andere tuinliefhebbers in de buurt kreeg. Het was een tuin vol stekken: een stekkentuin. Het plantenliefhebbersvirus sloeg toe en ze ging tuin- en plantenboeken uit de bibliotheek lenen. Hierin ontdekte ze planten met mooie opvallende bladkleuren. Door lid te worden van Groei & Bloei kwam ze in aanraking met kwekers met een nieuw sortiment, zoals Hans Kramer van kweker De Hessenhof, Coen Jansen en anderen.

Het hele verhaal lezen? Koop het lentenummer in de winkel, in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl/shop/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/
VANAF DIT JAAR OOK WEER LOS VERKRIJGBAAR IN BELGIË!

Cotinus coggygria 'Royal Purple'

Cotinus coggygria ‘Royal Purple’

Trifolium repens 'Harlequin'

Trifolium repens ‘Harlequin’

Iris (germanica) pumila ‘Pokemon’

Iris (germanica) pumila ‘Pokemon’

2021-04-02T10:06:49+02:002 april 2021|Nieuws|