De tuinen van het Haagse Vredespaleis behoren tot de meest geslaagde ontwerpen van de Engelse landschapsarchitect Thomas Mawson (1861-1933). Deze Engelsman introduceerde de gedachte achter de Arts & Craft, een stroming in de kunst, in de Nederlandse tuinarchitectuur. De tuin rondom het Vredespaleis functioneert, conform dit gedachtegoed, als een verlengstuk van het paleis zelf. Zo heeft Mawson de materialen die gebruikt zijn voor het paleis, terug laten komen in de tuin en is de combinatie van baksteen met natuursteen, waaruit het Vredespaleis is opgebouwd, terug te vinden in de prachtige terrassen, trappen en trapleuningen. De eenheid die hiermee ontstaan is, paste volgens Mawson goed bij het vredesideaal.
In de tuin stroomt een beekje – de Haagse Beek – die uiteindelijk uitkomt in de Hofvijver. Een bijzondere connectie tussen het Vredespaleis, waar het Internationaal Hof van Justitie is gevestigd en Het Binnenhof. De Haagse Beek is ook de bron voor de grote vijver, die een belangrijk onderdeel van de tuin vormt. Mawson beschouwde water als een onmisbaar onderdeel van een tuin omdat die kalmte, rust en vrede brengt.
Om het vredesideaal ook in de tuin te beleven, maakte hij nog een paar interessante botanische keuzes. Zo heeft hij in het ontwerp gekozen voor veel symmetrie, wilde hij alleen bomen en struiken met klein blad zodat overal licht kan schijnen en vermeed hij beplanting met scherpe doorns. Met uitzondering van de vele rozen in het rosarium natuurlijk, die de liefde symboliseren.
Naast de vele borders met vaste en eenjarige planten, heesters, buxus en taxus hagen en kuipplanten, herbergt de tuin een aantal bijzondere, symbolische bomen. Zo is de Cedrus libani een geschenk van Libanon, ontving het Vredespaleis de nationale boom van Slovenië, een Tilia europaea en werd recent een Diospyros kaki (Kaki-boom) in ontvangst genomen. Deze Vredesboom is een nakomeling van een boom die na de atoomaanval op Hiroshima weer is opgegroeid en werd geplant als onderdeel van een wereldwijde campagne tegen het verspreiden en gebruik van kernwapens.
Vermeldenswaardig is zeker ook de Davidia involucrata (vaantjes- of zakdoekjesboom) en de Paulownia tomentosa. Deze boom is vernoemd naar een voormalige bewoonster van het terrein waarop het Vredespaleis is gebouwd, Anna Paulowna, echtgenote van Koning Willen II. Tot slot beschikt het Vredespaleis over de nationale collectie Camelia’s; 100 verschillende soorten die tegen het einde van de winter in allerlei verschillende kleuren bloeien.
Het Vredespaleis biedt u de mogelijkheid om onder leiding van een gids het terrein te verkennen. Tijdens een wandeling door de historische tuinen rondom het Vredespaleis krijgt u een goed beeld van de verschillende gebouwen op het terrein, hun bijzondere architectuur en de manier waarop ze met elkaar en de tuin samenhangen. Kunstwerken vertellen iets over de waarde van wat er in en om het Vredespaleis plaatsvindt.
Deze wandeling rondom het Vredespaleis biedt u een bijzonder en verrassend perspectief op de tuinarchitectuur en het gebruik van planten als symbool voor een wereld zonder oorlog. Heeft u interesse in een wandeling? Op www.vredespaleis.nl/bezoek/rondleidingen/ kunt u de data van de rondleidingen vinden. Wandelingen kosten 11.50 per persoon.