Tijdschrift voor de echte tuin- en groenliefhebber

Nieuws

Tuinen van Holland

Tuinen van Holland laat Alkmaar bloeien

Stelt u zich eens voor dat er vanaf 23 maart 2019, jaarlijks 10 miljoen extra bloemen bloeien in Alkmaar…

Een kleurrijk bloemenplan dat wordt gerealiseerd in bestaande historische parken rond het centrum, zoals de Bolwerken en de Oosterhout, langs toegangswegen, in straten, op rotondes en zelfs in de wijken. Met kilometerslange wandel-, fiets- en vaarroutes is deze ongekende bloempracht uniek in de wereld en te bewonderen tegen de achtergrond van onze historische binnenstad. Een dagelijks genot voor iedereen die in Alkmaar woont en werkt en een ‘must see’ voor bezoekers uit binnen- en buitenland. En dat alles openbaar en gratis!

Een groep enthousiastelingen heeft het afgelopen jaar gewerkt aan de haalbaarheid van dit spectaculaire plan. Er is onder andere onderzoek verricht tot diep in de 17e eeuw, toen Alkmaar omgeven was met tulpen- en bloemenvelden en een belangrijke rol speelde in de ‘tulpomania’ met als hoogtepunt in 1637 de verkoop van de duurste tulp ooit. Van oorsprong is het idee van initiatiefnemer makelaar Hans van de Leygraaf om Alkmaar nog meer uitstraling te geven, bewoners te laten genieten en te zorgen voor een economische boost. Ook de vlinders en bijen gaan in populatie toenemen door dit plan. De realisatie voegt kwaliteit toe aan de stad en zoals marketing-goeroe Paul Moers zegt, ‘het is een plan om de stad op te fleuren én dat werk en omzet oplevert’!

Inmiddels is het plan omarmd in de Tuinen van Holland, een enthousiaste en actieve stichting met daaraan gekoppeld ondernemers, bewoners, landschapsarchitecten en financieel-, marketing- en milieudeskundigen. Er is onderzoek verricht, er zijn kansen berekend, contacten gelegd en gesprekken gevoerd met vele betrokkenen. Er komt zelfs een ‘Alkmaars fietsplan’. Zonder uitzondering is iedereen enthousiast.

Op vrijdag 17 november presenteerde het bestuur de plannen aan de hand van onderzoek, prognoses en artist impressions. Van de Leygraaf: ‘We gaan iets moois en magisch neerzetten en kwaliteit toevoegen aan de stad’. Dat ‘moois en magisch’ belooft veel plezier voor inwoners en gaat van Alkmaar en omgeving een beleving maken die nationaal en internationaal in deze opzet nog nooit is vertoond.

Foto: Impressie Vondelstraat Tuinen van Holland

Recommended