Parels van de Achterhoek

//Parels van de Achterhoek

Parels van de Achterhoek

Laat je inspireren door drie bijzondere groene adressen rondom Lochem tijdens de Tuinenroute ‘Parels van de Achterhoek’. Op zondag 16 juni gaan de poorten van Moesgaard Verwolde, Zinnia & Co en Grondig Geniethen tussen 10.00 en 16.00 uur open voor de liefhebber van moestuinieren, verse oogst, plukbloemen, bijzondere beplanting en weelderige borders. Geniet vooral ook van de prachtige locaties van deze landelijk gelegen plekjes. Tip: de adressen liggen op fietsafstand van elkaar, maar zijn ook prima met de auto te bereiken.

1. Moesgaard & Theetuin Verwolde

De Moesgaard van Verwolde is één van de deelnemende locaties van ‘Een mooi rondje Achterhoek’. Dit initiatief is opgezet om te laten zien én proeven wat de Achterhoek zoal te bieden heeft.

De historische Moesgaard, liggend in het hart van het mooie landgoed Verwolde nabij het Gelderse dorp Laren, was tot voor enkele jaren geleden een verwaarloosd en overwoekerd terrein. Binnen korte tijd echter is het omgetoverd tot een plek waar je kunt genieten van het moois dat de natuur te bieden heeft en meer dan dat! Want naast een fraaie moes- en bloementuin is er de Landgoedwinkel gevestigd. Hier worden onder meer (verse) producten verkocht die afkomstig zijn uit de moestuin, zoals jam, honing , groenten en fruit (afhankelijk van het seizoen). Daarnaast zijn er allerlei originele cadeauartikelen te verkrijgen die een link hebben met het buitenleven.

Naast de Landgoedwinkel bevindt zich de Deel. Deze is in 2017 geheel verbouwd en ingericht tot een royale, sfeervolle en multifunctionele ruimte. Hier vinden inmiddels – goed bezochte – evenementen plaats, zoals lunches, diners, workshops, vergaderingen en familiebijeenkomsten. De Moesgaard van Verwolde is in betrekkelijk korte tijd uitgegroeid tot een gewilde pleisterplaats voor bezoekers die oog hebben voor de natuur en die willen genieten van eerlijke en smaakvolle producten. Dit alles in een fraaie, landelijke omgeving waar je in alle rust kunt vertoeven.

Moesgaard Verwolde tuinenroute 16 juni

Adres: De Moesgaard, Jonker Emilelaan 5, 7245 TL Laren (gld)
Extra: Speciaal voor bezoekers van de Parels van de Achterhoek’ hebben wij een klein verrassingsmenu samengesteld. Dit bestaat uit heerlijke seizoensproducten uit eigen tuin. Prijs: 10,00. Thee/koffie & lekkers € 5,00. Meer informatie: www.landgoedverwolde.nl

2. Zinnia & Co

In een mooi gedeelte van de Achterhoek, even buiten Lochem, ligt de snijbloementuin van
Zinnia & Co. Eind 2017 is Miriam Verheyden hier met de aanleg van haar productietuin gestart. In 2018 beleefde ze haar eerste seizoen van bloemen oogsten en verkopen.

Bij Zinnia & Co worden bloemen niet in kassen geteeld maar in de volle grond. Zo weerspiegelen ze de tijd van het jaar. De boeketten bevatten daarom het beste van wat het seizoen te bieden heeft: van vers geplukte bloemen en geurige kruiden tot grassen en bladeren. De tuin is aangelegd in een strak schema van rijen van bedden. Vanaf de eerste tulpen tot aan de laatste Dahlia’s een bonte lappendeken van kleur en geur.

Zinnia & Co is geen openbare pluktuin. De bloemen worden door de eigenares zelf geplukt en gebonden en onder meer aan huis, op de markt en via abonnementen verkocht. Speciaal voor deze Tuinenroute gaan de poorten eenmalig open. Liefhebbers krijgen zo de kans om de bloemenpracht van dichtbij te bewonderen.

Open tuin Zinna&CO 16 juni

Adres: hoek Kijksteeg /Klokkendijk, Lochem (parkeren aan de Kijksteeg)
Entree: 4,50 (incl glaasje fris)
Extra: Geen eigen pluk, wel is er mogelijkheid om een boeket te kopen.
Meer informatie: www.zinniaenco.nl

3. Grondig Geniethen

Rond een Scandinavisch huis is op de plek van een vroegere schapenwei deze tuin ontstaan. Vanaf de veranda met kuipplanten heb je zicht op de ‘binnentuin’ met kleurrijke beplanting en links daarvan een berceau (loofgang) met onder andere druiven en vijgen. Achter de beukenhaag vind je een rustig gedeelte met verdiepte houten kas en mooie zwemvijver. Aan de randen bevinden zich een moestuin en diverse borders met heesters en bloemen die passen bij het landschap.

Ontwerpster en eigenares van de tuin Nitha Annink maakt steeds verrassende combinaties van bijzondere vaste planten, eenjarigen, bollen en rozen. Bovendien staat er een unieke verzameling van mediterrane planten in pot op verschillende plekken.

Er zijn bijzondere vaste planten en kuipplanten beschikbaar voor verkoop. Ook zijn er brocante, terracotta en industriële materialen te koop om je tuin en terras net dat extraatje te geven.

Grondig Geniethen tuinenroute 16 juni

Adres: Hoge Enk 3, 7241 RA Lochem (navigatie via Barchemseweg)
Entree: 4,50 (incl. kop koffie/thee)
Extra: Verkoop van tuinbrocante en (vaste) planten
Meer informatie: www.grondig-geniethen.nl

2018-12-07T10:16:51+02:0013 juni 2019|Nieuws|