Van eetbare bollen tot tulpenconfetti

//Van eetbare bollen tot tulpenconfetti

Van eetbare bollen tot tulpenconfetti

Huiberts Biologische Bloembollen is hét adres voor een breed sortiment biologische bloembollen. Wat opvalt is dat veel van het aangebodene insectenvriendelijk is én dat er nogal wat eetbaars tussen zit. Smakelijk zijn onder andere bloem en blad van het geluksklavertje en verrassend genoeg speciale selecties tulpenbollen. ‘Zelfs sterrenrestaurants serveren ze tegenwoordig als delicatesse.’

Precies negen jaar geleden besloten John en Johanna Huiberts hun bloembollen biologisch te gaan telen. ‘Chemische middelen bleken niet meer afdoende om ziektes en plagen te bestrijden, die bleven steeds weer de kop opsteken. Het werd tijd voor een andere visie’, legt John uit.’ Stap 1 was een cursus bodembiologie. ‘Die leerde ons over het samenwerken met de natuur in plaats van deze tegen te werken.’ Stap 2 was de definitieve keuze voor biologische teelt waarna snel het skal-certificaat volgde; alles gebeurt hier 100% biologisch. Wat bij de ommezwaai ook meespeelde, was de groeiende aandacht voor duurzaamheid. ‘Dat versterkte onze keuze alleen maar.’

Over de bodembiologie legt John uit dat voor een gezonde bodem het land zo snel mogelijk na het rooien van de bollen met een mengsel groenbemesters wordt ingezaaid. In dat elf soorten tellende mengsel draait alles om planten die de vruchtbaarheid van de bodem bevorderen door het bodemleven te activeren; denk aan koolzaad, stikstofbindende vlinderbloemigen als erwt, boon en lupine en graansoorten als haver en rogge. ‘Deze aanpak is zeker ook toepasbaar in tuinen, nog voordat de tuin definitief wordt aangeplant of direct na de aanplant, tussen forse houtige gewassen.’

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl of neem een abonnement a 44,50 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

Vanaf 2022 is het magazine helaas niet meer los te koop in België

2022-05-13T09:24:48+02:0013 mei 2022|Nieuws|