Variatie bij varens

//Variatie bij varens

Variatie bij varens

Iedereen weet wat een varen is, maar dat ligt anders als we het hebben over het sortiment varens. Dan vallen de meeste van ons na drie, vier namen stil. Heel jammer, want wie zich in het sortiment verdiept, valt van de ene verbazing in de andere. Dé specialist in Nederland is Wouter van Driel, hij vertelt over de enorme varenvariatie waarbij als snel blijkt dat varens net zo bekend als onbekend zijn.

Asplenium scolopendrium

Asplenium scolopendrium

Dryopteris erythrosora

Dryopteris erythrosora

Botanisch gezien vraagt de varen misschien korte uitleg: wat is een varen precies? Varens behoren tot de Pteridophyta en de eerste verschenen ruim 400 miljoen jaar geleden op aarde. In de lijn van de evolutie ontstonden ze ná de Bryophyta (mossen en levermossen) en vóór de Gymnospermae (coniferen). Varens komen overal ter wereld voor, op alle continenten. Ze groeien van de tropen tot de polen en van laaglandmoerassen tot hooggebergtes. Dus van de hevigste hitte tot de uiterste kou en van de hoogste vochtigheid tot de doodste droogte. Belangrijkste kenmerk van varens is dat ze geen bloemen vormen, ook geen zaden. Varens planten zich voort door middel van sporen die zich aan de onderzijde van het blad bevinden, sommige varens hebben aparte sporenbladeren.

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl of neem een abonnement a 44,50 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

Vanaf 2022 is het magazine helaas niet meer los te koop in België

Athyrium niponicum 'Pictum'

Athyrium niponicum ‘Pictum’

Athyrium niponicum 'Burgundy Lace'

Athyrium niponicum ‘Burgundy Lace’

2022-04-28T16:03:44+02:0028 april 2022|Nieuws|