Vaste planten: toepassing en onderhoud

//Vaste planten: toepassing en onderhoud

Vaste planten: toepassing en onderhoud

De Botanische Tuinen Utrecht bieden een cursus aan over het toepassen en verzorgen van vaste planten. In deze cursus, gegeven door Cor Bras van WICO planten en Gerard van Buiten hortulanus Botanische Tuinen Utrecht, komen de nieuwste inzichten op het gebied van vaste plantengebruik aan de orde, die onontbeerlijk zijn om duurzaam beplanting aan te leggen en te beheren. Drie dagen verspreid over het seizoen maken het mogelijk om de theorie met voorbeelden uit de verschillende beplantingen in de Botanische Tuinen te illustreren.

Deze driedaagse cursus, op vrijdag 13 maart, 5 juni en 18 september 2020, is bedoeld voor hoveniers, tuinontwerpers en tuinliefhebbers die meer willen weten over het specifieke gebruik en de behandeling van vaste planten. Een redelijke kennis van vaste planten is wenselijk. De workshop Tuinplantenkennis van Modeste Herwig is een uitstekende basis. De cursus gaat niet zozeer over het ontwerpen van mooie combinaties; daarvoor is de cursus Seizoenenborder van Modeste meer geschikt. Zie voor beide cursussen de informatie van andere cursussen en workshops.

Op de eerste dag wordt uitgebreid ingegaan op de natuurlijke herkomst en daaruit voortkomende standplaatseisen van vaste planten. We maken kennis met de indeling naar standplaats van Hansen en Stahl en bespreken globaal de verschillende grondsoorten. Na de lunch kijken we de naar voorjaarswerkzaamheden zoals terugsnoeien, mulchen, scheuren en bemesten. Tot slot gaan we de tuin in om alles wat we hebben behandeld in het echt te bekijken.

De tweede dag gaat over het verband tussen ontwerp en beheer. Wanneer kies je voor een dynamische, en wanneer voor een statische beplanting? Welke gevolgen heeft dat voor je beheer? We delen vaste planten in naar typen; een goede verdeling van deze typen is van groot belang voor een evenwichtige en duurzame beplanting. De belangrijkste principes van een mixbeplanting en de concurrentiedriehoek worden uitgelegd.
Na de lunch gaan we in op het werk in het zomerseizoen: al dan niet steunen, voorsnijden en terugsnijden van vaste planten. Ook wordt het scheuren van vaste planten in de zomer behandeld. We sluiten weer af met een rondgang door de tuinen om de theorie naar de praktijk te vertalen.

Op de derde lesdag gaat het over onderhoud en beheer: lange en korte termijn, monitoren en bijsturen van een beplanting. Daarnaast behandelen we het mulchen, grondverbetering en de winterhardheid van planten.
We brengen alle theorie samen in een oefening om met behulp van de geleerde principes een beplanting samen te stellen voor een bepaalde situatie.
ook deze dag sluiten we af met een rondleiding door de tuin en een kop koffie of thee.

Drie vrijdagen van 10:00 tot 15:00 uur

De cursusprijs bedraagt € 270 voor 3 dagen. Dit is inclusief:
-entree tot de Botanische Tuinen in Utrecht
-koffie met gebak
-lunch
-middagthee
-syllabus

Let op: minimum aantal deelnemers is 15, maximum 30. Meld u hier aan.

De foto is gemaakt in “Jan Wilde een Tuin” door Jan Willem Steenweg https://janwildeeentuin.blogspot.com/

2020-01-06T18:55:11+02:006 januari 2020|Nieuws|