Vier tips voor een mooi gazon

//Vier tips voor een mooi gazon

Vier tips voor een mooi gazon

Vrienden, familie, geliefden en noem maar op: ze allemaal weer bij je langs voor wat ouderwetse gezelligheid in je zonovergoten tuin. Deze tuin moet er dan natuurlijk wel zo fraai mogelijk uitzien, zodat er niet direct een aantal wenkbrauwen omhoog gaan als je gasten jouw tuin betreden. De staat van je gazon is vaak het eerste dat bezoekers opvalt en, als deze fijn voor het oog is, een glimlach op hun gezicht tovert.

EGO Power Plus, specialist in tuinmachines op accu, heeft daarom speciaal voor jou een viertal top tips samengesteld om je te helpen die glimlach te verzekeren – door je tuin zo te laten stralen dat je bijna een zonnebril nodig hebt om ernaar te kijken!

1. De timing is alles
Voor een gezond en groen gazon is het slim om het gras wekelijks te maaien. Probeer daarom om er een wekelijkse gewoonte van te maken om wat lijntjes door je tuin te trekken met je grasmaaier. Alleen als het lange tijd erg droog of heet is, is het verstandiger om dit om de week te doen, zodat het gras de ruimte krijgt om iets langer te groeien. De meeste tuinprofessionals raden daarnaast aan om het gras te maaien tussen 8 en 10 uur ‘s ochtends, als de zon nog laag staat en de sprietjes opgedroogd zijn van de dauw in de nacht. Toch kan het voor je geweten minder fijn aanvoelen om ’s ochtends met lawaaiige machines in de weer te gaan – denk er daarom eens over na om een grasmaaier op accu te gebruiken, zoals een zelfrijdende grasmaaier van EGO. Die zijn een stuk stiller, waardoor je de rust in de buurt niet hoeft te verstoren.

2. Voorkom de gevreesde bruine plekken
Heb je een gekortwiekt gazon met siergras, dan heeft dat vaker water nodig dan wanneer je de sprietjes langer laat groeien (wat bijvoorbeeld handig is bij speelgras). Te weinig water zorgt er natuurlijk voor dat delen van je gazon van groen naar bruin verkleuren – maar soms voelt dat onvermijdelijk, hoeveel water je ook geeft. Misschien is het dan een goed idee om eens wat kalk over je gras uit te strooien: kalk voorkomt de verzuring van de bodem, waardoor het gras beter groeit en mos minder snel ontstaat. Doe dit in het vroege voorjaar of het najaar bij droog en vorstvrij weer, en gebruik ongeveer 1 kg kalk voor 10m2 aan gazon. Ook na het verticuteren (het weghalen van mossen en dode grassen) van je gazon, is het handig om even wat kalk te strooien. Als je dit regelmatig doet, zorg je ervoor dat de graswortels het hele jaar door voldoende ruimte hebben om water en voedingsstoffen op te nemen en dat je gazon dus volledig groen blijft.

3. Gemaaid gras is voedzaam
Niet voor jezelf, natuurlijk, maar voor de rest van je tuin! Het algemene advies is om het gras in de zomer tussen de 2 en 3 centimeter hoog te houden. Als je dit elke week maait, levert dit dus best veel gemaaid gras en ander compost op. Gooi dit niet in de groenbak, maar verzamel het voor gebruik in je plantenbakken of bloembedden tijdens droog weer, zodat ze vochtig blijven. Accugrasmaaiers zijn hierbij erg handig: je stelt zelf in hoe hoog je gras moet blijven en de geknipte grasharen worden automatisch verzameld – ideaal, niet?

4. Voorzie je gazon van voeding op het juiste tijdstip
Regelmatig maaien tijdens de zomer houdt je gazon in een mooie staat, maar het legt ook een druk op de natuurlijke ontwikkeling van de bodem. Hierdoor kan je gras ineens mineralen tekort komen. Ook tijdens buitengewoon natte of koude zomers kan je gazon te weinig voedingsstoffen krijgen. Als je ziet dat je gazon extra voedingsstoffen nodig heeft, dan is het verstandig om ze alleen te verspreiden als de bodem vochtig is of als er regen op komst is. Als je meststoffen toedient terwijl het zonnig en droog is, beschadig je het gras namelijk onbedoeld. Geef je gras daarom pas extra voeding als het avond is of op een bewolkte dag. Daar zal je gras je erg dankbaar voor zijn.

www.egopowerplus.nl

2021-09-08T10:32:07+02:008 september 2021|Nieuws|