Twintig jaar geleden in het jaar 2000 startte beplantingsontwerpster Lianne Pot haar siergrassenbedrijf in de Wilp. En dát wordt gevierd! Gegrepen door de pracht van prairiegrassen en prairiebloemen, creëerde Lianne met duizenden planten een bloeiende en steeds groeiende oase op het platteland, op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe.
Passie voor siergrassen
Gras is en blijft haar eerste passie: ze zijn onderhoudsvriendelijk, aaibaar en sommige zeer kleurrijk. Zeker in het najaar komen de grassen zeer tot hun recht in de tuin. Ook in kleine tuinen want het assortiment heeft zich zo ontwikkeld in de loop der jaren dat er voor elk plekje in de tuin en voor elke tuin wel een geschikt gras te vinden is. Het verzamelen van grassen voor Lianne begon toen ze ontdekte dat er zó veel soorten bestonden, met zóveel toepassingsmogelijkheden voor in siertuinen. Vanwege vorm en uitstraling zijn ze geschikt voor vele doeleinden: als solitair, door hun robuuste karakter, als bodembedekker, door hun polvormende groeiwijze, in borders, door hun wevende eigenschappen, en bij het water, door hun natuurlijke uitstraling. Haar passie werd haar beroep en in 2000 was Lianne’s Siergrassen een feit. Vijf jaar later werd haar unieke verzameling, deskundigheid en ervaring bekroond: ze werd houdster van de Nederlandse Plantencollectie van Siergrassen.
De planten in een Prairietuin vechten het met elkaar uit
Maar ze ontdekte meer. Bezoeken aan Duitsland en een reis door Amerika brachten haar in 2008 op het idee om er nog een specialisme bij te nemen: prairietuinen. ‘De bedoeling van een prairietuin in Nederland is, dat die het hele jaar aantrekkelijk is voor mens en dier. Vol kleur en mooie vormen en met weinig onderhoud, omdat er niet gesproeid, amper gewied, niet bemest of om de vier jaar gescheurd hoeft te worden’. Geen wildernis, maar een schitterende vlakte met een enorme verscheidenheid aan kleuren, soorten en vormen. Sinds 2009 wordt Lianne in binnen- en buitenland veelvuldig gevraagd om beplantingsplannen te ontwerpen met haar specialisaties: siergrassen en/of het principe van de prairietuin. Een tuin waarbij het systeem van planten gaat werken en het niet gaat om individuele planten. De afgelopen jaren hadden we te maken met aanhoudende droogte periodes. Sommige soorten, vooral de soorten die oorspronkelijk uit de prairie komen hadden geen problemen. Ze wortelen diep en gaan zelf op zoek naar water en voeding. Ook soorten als Limonium latifolium of grijzige grassoorten als Ammophila brevilingulata deden het zelfs beter dan in voorgaande jaren.
Nieuwe steppetuin
Sinds het jaar 2017 is er een nieuwe tuin in De Wilp: de steppetuin. Hier worden polvormende grassen uit bijvoorbeeld de Australische steppe gebruikt in combinatie met verschillende kruidachtige planten. Spontane ‘vullers’ maken het geheel af en je kunt over de beplanting heen kijken. Deze tuin is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Lianne: ‘Geweldig om te zien dat er echt soorten zijn die deze – toch lastige – omstandigheden van het afgelopen jaar goed aankunnen en blijven overleven. Ik denk dat we in de toekomst op zoek moeten blijven gaan naar soorten die tegen dit veranderende klimaat bestand zijn. Bloemen en siergrassen zijn immers geweldig om te zien en goed voor vlinders en bijen’. De Prairietuin én de Steppetuin zijn wat haar betreft grote beloftes voor de toekomst!
De kwekerij, siergrassentuin én prairietuin zijn geopend vanaf 16 april 2020 op donderdag, vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Gesloten op: vrijdag 29 mei en zaterdag 30 mei en de Pinksterdagen.
Adres: Jan Gosseswijk 31, 9367 TE De Wilp. Websites: www.siergras.nl. en www.prairietuin.nl.
Open dagen 2020
27 juni: Steppedag. Rondleiding om 11.00 uur en om 14.00 door Lianne Pot.
22 en 23 augustus: Prairiedagen. Op beide dagen een rondleiding door Lianne om 14.00 uur.
19 en 20 september: Siergrassendagen. Zaterdag: Marktdag. Zondag: miniworkshop: 14.00 uur.