Wilde plant en tuinplant

/, Planten en bomen/Wilde plant en tuinplant

Wilde plant en tuinplant

In mijn tuin staat een vervelend onkruidje dat steeds weer terugkomt, Geum urbanum of nagelkruid. Heb je minder prettige ervaringen met een soort uit een geslacht, dan word je ook voorzichtig met de andere soorten. In dit geval helemaal ten onrechte!

Het geslacht Geum, behorend tot de rozenfamilie, bestaat uit ongeveer 50 soorten die in Europa, Azië en Amerika voorkomen. In Nederland is de meest bekende soort Geum urbanum, dat zijn Nederlandse naam nagelkruid te danken heeft aan de kruidnagelgeur van de wortels. De bloemen van deze late voorjaarsbloeier zijn klein, wat hem er niet van weerhoudt massa’s van weerhaakjes voorziene zaden te maken. Die blijven aan kleding en aan de pels van dieren hangen en worden op die manier verspreid. In de tuin groeit hij vooral tussen en voor heggen en heesters. Hij houdt in de winter een bladrozet en als de bomen en heggen geen blad meer hebben kan nagelkruid nog prima assimileren. Vaak staat deze soort op plekken waar toch niet veel anders wil groeien, dus mijn ergernis om dit plantje moet ik wel wat nuanceren.
Een veel minder algemene soort is Geum rivale, met hangende rode tot lichtbruine bloemen die veel groter zijn als die van Geum urbanum. In Nederland is deze soort zeldzaam geworden doordat de groeiplaatsen verdrogen. Daarbij komt ook nog dat hij kan kruisen met Geum urbanum, waardoor het voortbestaan van de soort nog meer in het gedrang komt. In de Alpen is hij zeer algemeen waar hij in de lagere delen, de colliene zone, voorkomt. Hij heeft een voorkeur voor vochtige en beschaduwde plekken. In tegenstelling tot wat je op internet wel leest, heeft deze soort na de bloei de bloemsteel ook opgericht.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

Geum 'Mai Tai'

Geum ‘Mai Tai’

Geum reptans

Geum reptans

Geum 'Butterscotch'

Geum ‘Butterscotch’

2020-04-08T12:01:49+02:008 april 2020|Nieuws, Planten en bomen|