20 jaar Kijktuinen Nunspeet

//20 jaar Kijktuinen Nunspeet

20 jaar Kijktuinen Nunspeet

Kijktuinen Nunspeet: 20 jaar voorbeeldtuinenpark.

In 1996 onder de naam Kijktuinen Goedegebuure geopend. Op de toenmalige oppervlakte van 2 hectare was een kantoor, een werkschuur en een overwinterings/kweekkas gebouwd.

Een oude schaftkeet deed dienst als kassa annex entree en van de tuinen waren alleen de Rozentuin, de Kleurenborders, de Seizoensborders en een plantenvoorraad in de vorm van moerplantenbedden aangelegd. De entree met parkeerplaatsen en een haag langs de weg, dat was het.

De rest was ingericht als bloemrijk gras met mengsels van eenjarige wildbloemen.
De openingshandeling; het onthullen van het naambord is op 4 juli 1996 door de wethouders Gommers en Meier van de gemeente Nunspeet verricht.

In de jaren daarna zijn toen achtereenvolgens de Rotstuin,het Alhambraplein, de Schaduwtuin, de Kruidentuin, de Grassentuin en de Bollen- en Knollentuin aangelegd. Als laatste, jongste tuin is de Veentuin,zeer bijzonder, aangelegd.

Inmiddels is vanwege naamsverwarring –waar ligt Goedegebuure, ik kan het niet vinden?- de naam veranderd in Kijktuinen Nunspeet.

In 2002 is door aankoop van 2,5 hectare grond, een aangrenzend perceel, de oppervlakte van de Kijktuinen Nunspeet verdubbeld. Vanaf die tijd is veel aandacht gegeven aan de plannen voor het gebruik en de inrichting daarvan.

Allereerste is een houtwal, bestaande uit inheemse bomen en struiken langs de perceelsgrenzen geplant. Dit als afbakening en om weer te geven dat de Kijktuinen in het houtwallenlandschap liggen, op de grens tussen de Veluwse bossen en de voormalige Zuiderzeekust. Inmiddels is de houtwal volgroeid en vormt een onderdeel van een nieuwe, recreatief onderdeel van de Kijktuinen namelijk het Blotevoetenpad.

Gaandeweg is de behoefte van het publiek, genieten van bloemen en planten doormiddel van voornamelijk kijken, dus passief genieten veranderd in de behoefte om ook zelf in de natuur, buiten bezig te zijn. Ondernemen, voelen , aanraken, vuil en moe worden buiten in de natuur. Dit vooral onder jonge mensen en kinderen, maar er zijn ook genoeg ouderen die dit erg fijn vinden.

Vandaar dat het weiland van 2 hectare omgevormd is tot het Maisdoolhof, zowel voor beginners -de kleintjes- als voor gevorderden. Spelenderwijs worden bloemen en planten geleerd die op de bordjes staan, anders kun je de uitgang niet vinden!

Om het Maisdoolhof heen, deels door en deels langs de houtwal en door het gras is het Blotevoetenpad ontwikkeld. Voel de verschillen tussen zand,split, grind, natuursteenkeien en kinderkopjes en platen. Voel het gras, de modder, het water… Ervaar het mos op de boomstammen en de verschillen in de schors van de verschillende bomen. Slinger met een touw over de vijver en balanceer over een boomstam boven het water. Het Blotevoeten pad is bijna een kilometer lang zodat er nog ruimte is om elk jaar tijdens de stille wintermaanden nieuwe onderdelen toe te voegen.

Het Klompenhok met wasbak, terras en doolhofspelletjes vormt het begin en eindpunt van het Blotevoetenpad en het Maisdoolhof. Een groot succes, een prachtige combinatie voor jong en oud.
Om aan de vraag van bezoekers te voldoen is een aantal jaren geleden begonnen met het kweken en het verkopen van planten in de Plantenwinkel. Hier wordt een groot sortiment, ca 1000 soorten aangeboden, veelal vaste planten waaronder bijzondere soorten. Ook bijzonderheden op het gebied van éénjarigen en bollen en knollen worden aangeboden. De Plantenwinkel is vrij toegankelijk, en er wordt deskundig advies gegeven!

In het kader van maatschappelijk ondernemen wordt voor de kinderen van de basisscholen in de gemeente Nunspeet het Vogelverschrikker Festival in de Kijktuinen georganiseerd.
Aan de hand van een bepaald thema worden door de kinderen van de scholen die mee willen doen vogelverschrikkers gemaakt. Deze vogelverschrikkers worden op een mooie dag in juni,net voor de vakantie in de Kijktuinen geplaatst en worden door een vakkundige jury beoordeeld. Alle deelnemende kinderen zijn welkom in de Kijktuinen, krijgen wat lekkers en vermaken zich de rest van de dag op het Blotevoetenpad. De prijswinnaars mogen nog eens komen en de vogelverschrikkers?

Die staan een geheel jaar te glunderen op ons terrein en zorgen voor een glimlach op het gezicht van de voorbijgangers die naar hun werk gaan….
Inspelend op de wens van veel mensen meer te weten te komen over oude vergeten groentes, nieuwe soorten, biologisch tuinieren; kortom eten uit eigen tuin is enkele jaren geleden een grote Moestuin aangelegd. De resultaten waren goed, zelfs zodanig dat de opbrengst te groot was om zelf met familie, vrienden en de vrijwilligers aan te kunnen.
Vandaar dat samenwerking aangegaan is met Prima,een restaurant dat nog niet zo lang geleden gestart is in Nunspeet en gebruik maakt van producten uit de streek.

Zij gebruiken onze Moestuin en komen als tegenprestatie drie keer koken in de Kijktuinen. De middag bestaat uit een rondleiding met speciale aandacht voor de Kruidentuin en de Moestuin met daarna een proeverij!

Sinds de openstelling in 1996 zijn de Kijktuinen gemiddeld door 7000 betalende bezoekers bezocht. De laatste jaren zijn daar 1500 kinderen bij gekomen. Veel bezoekers zijn liefhebbers van de natuur, van bloemen en planten. Tuinclubs uit binnen en buitenland hebben de weg naar Nunspeet gevonden. Ook vakscholen komen met hun studenten om inspiratie op te doen, ook uit België , Duitsland en Zwitserland. Ook Oekraïners, Polen, Noren en zelfs Finnen. We geven dan ook rondleidingen,naast gewoon in het Nederlands ook in het Engels of Duits.

Natuurlijk komen er ook veel dagjesmensen en toeristen die de Veluwe bezoeken, zeker nu het aanbod door het Doolhof en het Blotevoetenpad verbreed is.
Er zijn een aantal arrangementen samengesteld met andere bedrijven op de Veluwe ten behoeve van de dagjes-uit markt.

OP dit moment wordt nagedacht over hoe verder te gaan met de Kijktuinen. De behoefte aan een mooi, nieuw gebouw met echte horeca voorziening met mogelijkheden zelf bv lunches aan te bieden met spullen uit de eigen Moestuin laat zich steeds meer voelen. Met daarbij een winkeltje waar ook die eigen en andere streekproducten verkocht kunnen worden.
Misschien in combinatie met een stukje zorg voor mensen met een beperking?

Volgens het bestemmingsplan is dat allemaal toegestaan. We zijn dan ook volop bezig met het bedenken van een formule dat gerealiseerd te krijgen. Een duurzaam, zelfvoorzienend Kijktuinenpark waar je kunt ruiken, proeven, voelen; kortom kunt genieten van al het mooie wat Moeder Natuur ons te bieden heeft.

Gedurende het gehele seizoen zal er d.m.v. verschillende acties leuke attenties worden uitgereikt aan de winnende bezoekers. Hierover binnenkort meer op de website www.kijktuinen.nl.

2016-02-01T15:56:39+02:003 maart 2016|Nieuws|