Baptisia is een blijver

//Baptisia is een blijver

Baptisia is een blijver

Gooi een balletje op over Baptisia en het water loopt, bij wijze van spreken, de tuinplantenkenner in de mond. Een plantengeslacht dat voor de eeuwwisseling nog nauwelijks bekend was, heeft ineens de tuinhitlijsten gehaald.

In 1922 verscheen er in Duitsland een tuinboek dat toonaangevend zou worden: Unsere Freilandstauden, geschreven door E. Silva Tarouca en C. Schneider. Alles wat je als tuinier in die tijd over het sortiment wilde weten, kon je hierin vinden. Maar… Baptisia ontbreekt. Als tuinplant had hij Europa nog niet bereikt. Zelfs in het bekende naslagwerk Tuinplanten Encyclopedie van Rob Herwig uit 1977 wordt Baptisia niet genoemd. In de serie Het Groene Boek zijn in 1989 drie soorten met een redelijk uitgebreide beschrijving opgenomen en in de catalogus van Kwekerij Ploeger uit 1998 worden twee soorten aangeboden. Vreemd dat een plantengeslacht uit de gemakkelijk te bereizen en toegankelijke Verenigde Staten, waar ook nog eens bijzonder goede kwekers en plantenverzamelaars wonen, zo lang aan de aandacht van tuiniers is ontsnapt.

VLINDERBLOEMIG
Baptisia is een geslacht van lang levende vaste planten uit de familie van de vlinderbloemigen of Fabaceae. Net als andere vlinderbloemigen zijn ze in staat om met behulp van bacteriën stikstof uit de lucht te binden, waardoor ze in hun eigen stikstofbehoefte kunnen voorzien. Ze zijn inheems in het zuidoosten van de Verenigde Staten en de prairies van het midden-westen. Ze komen daar, afhankelijk van de soort, op verschillende soorten grond voor, soms op relatief natte, dan weer op droge plekken. Gewoonlijk hebben ze een voorkeur voor een grondsoort met een pH van 6,5 en lager. Ze zijn in het algemeen goed bestand tegen langdurige droogteperioden omdat ze diep wortelen. In totaal zijn er, afhankelijk van welke taxonoom je volgt, 25 tot 30 soorten en ondersoorten. Op het eerste gezicht lijkt Baptisia wel wat op lupine, maar de planten worden hoger en de bloemen aan de aren staan veel verder uit elkaar. Het blad lijkt totaal niet op dat van lupine. Als de plant niet bloeit heeft hij een hoogte van 80-100 cm en een min of meer bolvormige groei. De bloemkleuren variëren van wit, geel en blauw; ook violette tinten zijn bij sommige soorten aanwezig. Bestuiving vindt plaats door hommels, die vooral door de kleur blauw worden gelokt. In Amerika worden ze voornamelijk door vlinders en nachtvlinders bestoven. De laatste jaren is er veel geselecteerd en gekruist in Baptisia waardoor er prachtige, rijkbloeiende cultivars zijn ontstaan met totaal nieuwe kleuren.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

Baptisia Sparkling Sapphires_CJW14 (6) Baptisia 'Cherries Jubilee' Baptisia 'Solar Flare'

2020-05-19T15:41:46+02:0019 mei 2020|Nieuws|