Bijzondere leiplanten

//Bijzondere leiplanten

Bijzondere leiplanten

Onderzoek heeft uitgewezen dat begroeide muren in de stad op hete dagen de temperatuur gunstig beïnvloeden. Begroeide muren hebben een positief effect op fijnstofreductie, CO2 opname en hittestress. Als klap op de vuurpijl is een begroeide muur ook nog eens visueel heel aantrekkelijk.

Om de blik te verruimen kijken we nu eens niet naar klimop, wilde wingerd en blauwe regen of naar het prachtige sortiment Clematis, maar zetten we een aantal minder bekende leiplanten in het zonnetje. Met een of meer van deze soorten kunnen muren een gedaanteverwisseling ondergaan en kunnen onaantrekkelijke blinde muren een sieraad voor de woning en de wijk worden.

VOORBEREIDING
Meer nog dan bij een vrijstaande boom of heester dient u bij het planten van een leiheester de juiste voorbereidingen te treffen en de toekomstige standplaats zodanig aan te passen dat de betreffende soort er heel lang kan staan en ook goed kan groeien en bloeien. De grond tegen een muur is vaak van slechte kwaliteit. Bij een nieuwbouwhuis is er bij de opbouw van de muren cement en puin op de grond gevallen en later onder de grond verdwenen. Soms is de grond losgemaakt, maar veel vaker is die strook alleen maar even vlak gemaakt, want meestal wordt er langs de woning toch een pad gelegd en als er dan toch een smalle strook grond tussen pad en muur overblijft, wordt dat niet verbeterd. Op dergelijke plekken voelt een leiheester zich niet thuis, daarom moet er eerst wat met die grond worden gedaan. Als de tuin nog niet is aangelegd is het handig om met een minigraver de grond langs de muur weg te halen en te vervangen door goede tuingrond. Als de grond in de tuin van goede kwaliteit is, kan dat prima worden gebruikt en hoeft er geen dure tuinaarde of andere grond te worden aangevoerd. In bestaande tuinen is het wenselijk om eventuele leidingen en rioleringen te controleren en oude rioleringen van gresbuizen te repareren voordat de heesters worden geplant. Als de wortels van de heester in de riolering gaan groeien en de boel raakt verstopt, kost het veel tijd en geld om het te laten herstellen en in het ergste geval moet de leiplant worden verwijderd om de problemen op te lossen.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt in Nederland en België: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 39,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

Foto: Akebia quinata

2020-01-09T16:45:42+02:009 januari 2020|Nieuws|