Een vreemde familie

//Een vreemde familie

Een vreemde familie

De fascinerende Emmenopterys henryi. In de ogen van veel bomenliefhebbers is Emmenopterys het ene moment wispelturig en vervolgens bijzonder indrukwekkend. Hij wordt bijna niet gekweekt en hij moet het daarom ook stellen zonder gewone naam.

Toen Ernest Henry Wilson in 1907 in Yichang in China zaden aan een aparte boom zag hangen verzamelde hij ze en stuurde ze naar één van zijn opdrachtgevers en sponsors, Veitch Nursery in Engeland. Bij Veitch slaagden ze erin om de zaden te laten kiemen en op te kweken. Daarmee was er weer een nieuwe soort uit China aan het Europese tuinsortiment toegevoegd. Het bleek te gaan om Emmenopterys henryi. Gezien de naam is het begrijpelijk dat velen er van uitgaan dat Wilsons tweede voornaam als soortnaam is gebruikt. Maar nee, het is altijd weer anders dan we denken! Al in 1887 was Augustine Henry in China. Hij was de eerste westerling die deze boom ontdekte en daarom is deze soort naar hem genoemd. Wilson hoefde daar niet van wakker te liggen, zijn naam is in veel andere plantensoorten terug te vinden. RUBIACEAE Het is een vreemde familie waar deze boom in thuishoort. Zo vreemd dat veel mensen er geen touw aan vast kunnen knopen en mij ontgaan ook de finesses van de familieperikelen. Om die te doorgronden moet je waarschijnlijk een doorgewinterde plantentaxonoom zijn. Deze boom behoort tot de Rubiaceae, die wij in ons land ook kennen als Sterbladigen en waarvan de walstrosoorten bekende wilde planten in onze natuur zijn. Deze familie heeft zijn naam te danken aan Rubia tinctorum, een onopvallend plant met kleine gele bloemen die bekend is als meekrap en die vroeger als verfstofplant in het zuidwesten van ons land gekweekt werd. Nog vreemder wordt het als we ontdekken dat ook Coffea, koffie, tot deze familie hoort. Van de als tuinplant gekweekte heesters hoort Cephalanthus occidentalis, een sierheester uit Noord Amerika tot de Rubiaceae en in de tropen komen nog veel meer soorten voor met soms bizar gevormde bloemen. Bijvoorbeeld Mussaenda philippica die wel eens in tropisch collecties wordt aangetroffen en bekend is om zijn bijzondere bloemen die vaak geel zijn en een groot wit of rood schutblad hebben. Er worden wel eens pogingen ondernomen om deze soorten als kamerplant te kweken maar tot nu toe zijn ze helaas nog niet echt doorgebroken.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

Emmenopterys henryi

2020-11-13T11:50:12+02:0013 november 2020|Nieuws|