400 jaar Mayflower

/400 jaar Mayflower
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Museum De Zwarte Tulp gaat weer open. Boek een ticket via de website van ons museum of neem uw museumkaart mee en bel welk tijdstip u het best kunt komen.

Tentoonstelling:
400 jaar Mayflower – Planten van de Pilgrims
Botanische tekeningen van Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars in Museum de Zwarte Tulp, Lisse.

2 juni 2020 tot en met 27 september 2020

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. Eén van de Pilgrims, William Brewster, heeft op zijn overtocht met de Mayflower een uitgebreid naslagwerk over vooral medicinale maar ook voedselplanten meegenomen: het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens. Leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland hebben hier met een aantal Amerikaanse collega’s een prachtige tentoonstelling over gemaakt.

Van de meer dan 1000 planten die in het Cruijdeboeck staan is er een selectie gemaakt van planten die in die tijd of als medicinale of voedselplanten gebruikt werden. In de selectie komen ook planten voor, die de Indianen aan de Pilgrims lieten zien, zoals bijv. mais, pompoen of bepaalde bonensoorten. Bovendien bevat de plantenlijst verschillende kruiden en wortels die de Indianen als geneesmiddel gebruikten.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het evenement ‘Mayflower 400 Leiden’. Bij de tentoonstelling vinden tal van activiteiten plaats, zoals cursussen botanisch tekenen en lezingen. Volg ons hiervoor op de website of via Facebook.

Naast de tentoonstelling ‘Planten van de Pilgrims’ is er ook een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en een speciale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco (1974).

www.museumdezwartetulp.nl

Foto: Cynara scolymus – Artisjok (Kardoen) door Margriet Honingh