De Botanische revolutie verlengd

/De Botanische revolutie verlengd
2024-04-19T00:00:00+02:00
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Naar aanleiding van de lockdown en als gevolg daarvan de sluiting van de Nederlandse musea, heeft het Centraal Museum besloten om het tentoonstellingsprogramma van 2022 aan te passen. De botanische revolutie is met meer dan drie maanden verlengd. Zo hopen we onze bezoekers de kans te geven deze expositie alsnog te bezoeken. De botanische revolutie is nu te zien tot en met 1 mei 2022. Dit betekent dat de grote tentoonstelling De Gezonde Stad te zien zal zijn vanaf 2 juni – de dag dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Stoel neemt stelling, die op 5 februari zou openen, is uitgesteld naar 2023.

Sommige werken in De botanische revolutie kunnen niet langdurig worden tentoongesteld of worden ergens anders verwacht. Dat betekent dat deze niet te zien zullen zijn en dat de tentoonstelling in de resterende periode steeds iets zal veranderen. Daar waar een kunstwerk vervangen moet worden, zal een hedendaagse kunstenaar nieuw werk toevoegen aan de tentoonstelling. Net zoals een tuin zelf voortdurend aan verandering onderhevig is, passen we ook de expositie aan.

De botanische revolutie
In coronatijd lijkt er een herwaardering van de natuur plaats te vinden. Meer mensen zoeken de buitenlucht op en de tuin speelt daarin een belangrijke rol. De tuin is een plek om jezelf terug te trekken, een plek van veerkracht en groene therapie. Al eeuwenlang is de tuin een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Niet alleen als toevluchtsoord, maar ook als een manier om te reflecteren op de veranderende maatschappij. In een tijd van klimaatcrisis richten kunstenaars hun pijlen opnieuw op de tuin. Zij stellen kritische vragen over de manier waarop de natuur wordt bedwongen en roepen op onze relatie met de natuur radicaal anders vorm te geven.

Deelnemende kunstenaars zijn: Derk Alberts, Maria Thereza Alves, Yael Bartana, Jurgen Bey, Juliette Blightman, Abraham Bloemaert, Johannes Bosschaert, Ambrosius Bosschaert de Jonge, Andrea Büttner, Persijn Broersen & Margit Lukács, Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), CPR & Nor Akelei, Meester van Delft, Jeremy Deller, Elspeth Diederix, Albrecht Dürer, Cécile Espinasse, Ian Hamilton Finlay, Vincent van Gogh, Lungiswa Gqunta, Hendrick Goltzius, Rumiko Hagiwara, Saskia Noor van Imhoff, Patricia Kaersenhout, Tetsumi Kudo, Herman Justus Kruyder, Jort van der Laan, Hans van Lunteren, Kerry James Marshall, Meester van Paulus & Barnabas, Maria Sibylla Merian, Maria Pask, Otto van Rees, Willem de Rooij, Roelant Saverij, Jennifer Tee, Henk Wildschut.

De botanische revolutie is te zien tot en met 1 mei 2022. De tentoonstelling is vormgegeven door vormgeversbureau Formafantasma.

Stoel Neemt Stelling
De tentoonstelling Stoel Neemt Stelling, met werk van vormgevers en kunstenaars zoals Anna Aagaard Jensen, Mina Abouzahra, Matteo Guarnaccia, Thierry Oussou en Victor Sonna, laat nog even op zich wachten. Deze ode aan de stoel wordt mede samengesteld en vormgegeven door Joost van Bleiswijk.

De collectie van het Centraal Museum Utrecht bestaat uit design, oude kunst, moderne- en hedendaagse kunst, mode en stadsgeschiedenis. Het museum heeft de grootste Rietveld-collectie ter wereld en een uitgebreide collectie Utrechtse caravaggisten. Moderne en hedendaagse kunstenaars zoals Vincent van Gogh en Marlene Dumas zijn onderdeel van de collectie, naast Utrechtse iconen als Pyke Koch en Joop Moesman. Ook verzamelt en presenteert het museum al meer dan honderd jaar mode van onder andere Viktor en Rolf, Jan Taminiau en Iris van Herpen. Daarnaast is er in het een museum een reconstructie van het originele atelier van Dick Bruna.

Het nijntje museum en Rietveld Schröderhuis, alsmede de stijlhuizen Erasmuslaan 9 en Robijnhof 13, zijn onderdeel van het Centraal Museum.

www.centraalmuseum.nl

Beeld: Henk Wildschut, Rooted, 2017