Herfsttuinenmarathon

/Herfsttuinenmarathon
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Het Tuinpad Op – In Nachbars Garten zet zich in voor het openstellen van bezienswaardige particuliere tuinen en het onder de aandacht brengen van bijzondere openbare tuinen en parken in Groningen, Drenthe en Noordwest Duitsland en op deze wijze zowel de tuincultuur te bevorderen alsook grensoverschrijdende contacten te stimuleren. De openstelling van particuliere tuinen is in vele Europese landen inmiddels een bekend fenomeen, maar Het Tuinpad Op – In Nachbars Garten is uniek omdat deze Stichting grensoverschrijdend werkzaam is.

De basis voor deze ‘bloeiende’ organisatie werd in 1984 door enkele enthousiaste tuinliefhebbers in de provincie Groningen gelegd. In 1992 was het “Jaar van Europa” voor de Stichting aanleiding om de stap vanuit de provincie Groningen over de grens in richting Duitsland te doen. Om het Duitse deel enigszins af te bakenen werd gekozen voor het gebied Noordwest Nedersaksen tot ca. Oldenburg in oostelijke richting en Lingen/Ems in zuidelijke richting (Emsland). Vanaf 2006 is de gids tweetalig gemaakt. Vanaf 2008 is ook de provincie Drenthe toegevoegd aan Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten, na de opheffing van Stichting Tuinkunst Drenthe in 2006.

Tweejaarlijks wordt een kleurrijke tuinengids uitgegeven. Het boekje heeft een handzaam formaat met 170 bladzijden op A5 formaat en is tweetalig (Nederlands en Duits). De gids bevat informatie over ruim 120 aangesloten tuinen en van elke tuin een kleurenfoto. Alle tuinen worden regelmatig door de stichting beoordeeld om de kwaliteit en de bezienswaardigheid te waarborgen.
Jaarlijks organiseert de stichting zgn. ‘Tuinenmarathons’ (lente, zomer, herfst). Tijdens deze weekenden zijn een groot aantal tuinen zonder afspraak te bezoeken. Op www.hettuinpadop.nl staan de deelnemende tuinen.

Data 2020:
De lentetuinenmarathon in het weekend van 25 & 26 april in Nederland én Duitsland.
De zomertuinenmarathons in het weekend van 20 & 21 juni in Nederland en in het weekend van 27 & 28 juni in Duitsland.
De herfsttuinenmarathon het weekend van 3 & 4 oktober in Nederland én Duitsland.
Steeds van 11.00 tot 17.00 uur.

De tuinengids 2020/2021 is vanaf maart 2020 verkrijgbaar bij de VVV-kantoren in Groningen en Drenthe en veelal bij aangesloten tuineigenaren. De gids kan ook besteld worden door € 11,00 ( € 7,50 + verzendkosten) over te maken op gironummer NL69 INGB 0002 8014 96 t.n.v. penningmeester “Het Tuinpad Op” te Veendam met vermelding van het adres waar de tuinengids naar toegestuurd moet worden. Tevens via www.hettuinpadop.nl.