Festival Chaumont-sur-Loire

//Festival Chaumont-sur-Loire

Festival Chaumont-sur-Loire

Het tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire telt dit jaar maar liefst vier Nederlandse inzenders. De Nederlandse teams hadden alle vier dezelfde motivatie; grensverleggend denken en zoeken naar een creatieve invulling rondom het thema van 2019: Het Paradijs.

Centraal in de tuin van Stein van Brunschot en Jaap van den Langeberg staat het lint van Möbius in de oneindige vorm van een 8. Dit lint vormt hier zowel pad als wand en is geheel bedekt met scheepstouw, touw dat terugkomt in het gordijn op het kruispunt van de lijnen en op de geplaatste bank. Het Möbius-lint symboliseert de oneindige zoektocht van de mens naar wat het paradijs uiteindelijk is en waar het zich bevindt. Carrie Preston vindt dat het paradijs nooit het eindpunt moet zijn, dat het zich al manifesteert tijdens de weg er naar toe. In haar tuin ligt een wandelroute met onderweg diverse paradijselijke momenten. Een daarvan is een donkere tunnel van wilgentakken waar doorheen het zonlicht door glasstukken naar binnen schijnt en vanuit een hoger gelegen ‘nest’ is zicht op een spiegelend wateroppervlak waarboven een halo lijkt te zweven. Symbolisch gezien het onbereikbare paradijs.

De bekende roman Het Parfum van Patrick Süskind diende als inspiratiebron voor Caroline Thomas. In haar tuin draait alles om de zeven geurfamilies. Die zeven families staan in verschillende plantvakken. De drie door haar ontworpen flessensculpturen bestaan uit verschillend gekleurde essenceflesjes die verwijzen naar de geurnoten waaruit een parfum is opgebouwd. Centraal in de tuin van Vincent Janssen, Zeger Dalenberg en Quentin Aubry staat de Romeinse god Janus. Janus is bekend om zijn twee gezichten, het goed en het kwaad, beide komen geregeld voorbij tijdens ieders zoektocht naar het paradijs. In de tuin komen goed en kwaad ook terug in de witte en zwarte paden en planten. Hier en daar staan deuren die 360 graden kunnen draaien, deze staan symbool voor de vele keuzemomenten.

Tuinenfestival Chaumont-sur-Loire opende op 3 mei en sluit op 3 november www.domaine-chaumont.fr

Stein van Brunschot, Jaap van den Langeberg

Stein van Brunschot, Jaap van den Langeberg

Carrie Preston

Carrie Preston

Caroline Thomas

Caroline Thomas

Vincent Janssen, Zeger Dalenberg, Quentin Aubry

Vincent Janssen, Zeger Dalenberg, Quentin Aubry

 

2019-05-08T12:25:48+02:008 mei 2019|Nieuws|