Uniek museum in Plantentuin Meise

//Uniek museum in Plantentuin Meise

Uniek museum in Plantentuin Meise

Op 3 mei opende het HOUTlab zijn deuren voor het grote publiek. De bezoeker kan er op een hedendaagse en interactieve wijze kennis maken met alle aspecten van hout: van duurzaam bouwmateriaal dat mee het klimaat helpt stabiliseren tot de microscopische geheimen die de eigenschappen van hout verklaren.

Bestaande houtcollectie
Plantentuin Meise beheert belangrijke historische houtcollecties, in totaal ongeveer 7.500 houtmonsters van boomsoorten van over de hele wereld. De historische kern van deze collectie, ca. 4.500 houtmonsters, bestaat uit collectiestukken behorend tot het voormalige Bosmuseum. Dit museum bevond zich in de Brusselse Kruidtuin en werd in 1902 officieel geopend. Na de verhuizing van de Plantentuin van Brussel naar Meise werd het Bosmuseum nooit heropgebouwd. De collectiestukken zijn na meer dan een halve eeuw vanonder het stof gehaald. Ze vormen nu de basis voor de creatie van het HOUTlab, een uniek educatief houtmuseum.

Reuzenstukken
Nog voor je het gebouw – dat voor dit museum volledig gerenoveerd werd – binnenstapt, tref je buiten al 2 gigantische collectiestukken aan. Het eerste is een 5 ton wegende schijf van een 2000 jaar oude mammoetboom (Sequoiadendron) met een diameter van meer dan 4 meter, geschonken door de Verenigde Staten bij de ontmanteling van het Amerikaans paviljoen de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel en sindsdien nooit meer getoond aan het publiek. Het andere gigantische stuk is een 10,5 m lange boomstam van een Pericopsis uit Congo (levert de houtsoort afrormosia) op het binnenplein geschonken door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Beide stukken prikkelen alvast de nieuwsgierigheid van de bezoeker.

Van bos tot Wonder Wood Wall
Bij het binnenwandelen van het museum wordt de bezoeker doordrongen met het belang van bos voor de planeet en het duurzame product dat hout is. Ook de rol die hout kan spelen bij het stabiliseren van het klimaat wordt hier toegelicht. In het volgende deel leert de bezoeker hoe hout opgebouwd is, van macro- tot microniveau.

Even verder springt de meterslange Wonder Wood Wall meteen in het oog. Deze indrukwekkende muur is opgebouwd uit lades, gemaakt uit meer dan 50 commerciële houtsoorten. Elke lade bevat typische voorwerpen en leuke weetjes van de houtsoort. De bezoeker kan zich hier laten verrassen en inspireren door de veelzijdigheid van hout: als constructiemateriaal in de bouw, als brandstof, als grondstof voor papier, voor kunstwerken, muziekinstrumenten, gebruiksvoorwerpen,…

De architecturale trap in beukenhout naar de eerste verdieping vormt de overgang naar het meer educatieve gedeelte van het museum.
ia aanraakschermen, filmpjes en educatieve opstellingen kan de bezoeker spelenderwijs kennismaken met alle geheimen van hout: de chemie achter hout, de groeiringenstructuur, de duurzaamheidsklassen en de afbraakprocessen.

Boodschap
Plantentuin Meise wil door een bezoek aan het HOUTlab, mensen fascineren voor de geweldige ‘uitvinding’ van de natuur die hout is. Het is het meest voorkomend product van de levende natuur. Het leeft, het groeit, het ademt, het past zich aan, het sterft. Het geeft stevigheid aan de boom en voorziet de boomkruin van water.
Het is zo veelzijdig dat het evenveel toepassingen kent als onze geest kan bedenken. Het is duurzaam en milieuvriendelijk en is dus hét bouwmateriaal bij uitstek, niet alleen van het verleden, maar ook van de toekomst. Duurzaam werken met het hout betekent ook investeren in de toekomst en denken op lange termijn.

Voor iedereen
Tijdens de week mikt Plantentuin Meise op groepsbezoeken en schoolbezoeken. Er is een klaslokaaltje waar educatieve leuke spelletjes liggen te wachten op de leerlingen om ontdekt te worden. Maar verder mikt de Plantentuin op elke individuele bezoeker, groot of klein, die tijdens het weekend of in de week zijn bezoek aan de Plantentuin brengt. De toegang tot het HOUTlab is immers inbegrepen in de toegangsprijs van de Plantentuin. www.plantentuinmeise.be

2019-05-08T10:36:30+02:009 mei 2019|Nieuws|