Grachtentuin Foam hersteld

//Grachtentuin Foam hersteld

Grachtentuin Foam hersteld

De grachtentuin achter de gevels van Fotografiemuseum Amsterdam is met dank aan het Grachtentuinen Fonds, onderdeel van Prins Bernhard Cultuurfonds, gerenoveerd en naar het ontwerp van befaamd tuinarchitect Els Proost hersteld. De tuin werd begin jaren vijftig ontworpen door niemand minder dan tuinarchitect Mien Ruys (1904-1999). In 1993 werd Els Proost gevraagd om voor het museum, toen nog Nederlands Vormgevingsinstituut, de tuin opnieuw in te richten, zodat deze kon worden gebruikt bij openingen en tentoonstellingen en om het erfgoed voor komende generaties te behouden.

Toen Els Proost in 1994 aan het werk ging in de tuin trof ze deze verwoest aan. Het verhaal gaat dat boze pubers de tuin hadden gesloopt naar aanleiding van de dood van Kurt Cobain. In de door Mien Ruys ontworpen tuin kwam Proost nog een aantal bruikbare elementen tegen. Ze was zich bewust van de bijzondere geschiedenis van de tuin en de erfenis van Mien Ruys en verwerkte daarom zoveel mogelijk van deze originele elementen in haar eigen ontwerp. Zo behield ze als een hommage aan Ruys de iep op een verhoging en de twee haag-blokken van hulst.

Ruys heeft een uiterst belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse tuinarchitectuur en het ontwerp van Els Proost heeft op geheel eigen merites ook veel waarde. De lijnen in haar ontwerp tonen een sterke samenhang tussen de achtergevels en de vlakken in de tuin. Haar ontwerp was ingericht voor het ontvangen van grote gezelschappen, zoals openingen en symposia en men moest zich bovendien prettig in en door de tuin kunnen bewegen in verschillende seizoenen.

De combinatie van de ontwerpen van Ruys en Proost resulteren in een gelaagdheid die de tuin haar unieke karakter geeft. Foam is zeer verheugd dat Els Proost bereid was om de tuin te herstellen en haar originele ontwerp aan te passen zodat de monumentale tuin nu weer in optimale staat verkeert.

Open Tuinen Dagen
Tijdens De Open Tuinen Dagen stelt Foam de gerenoveerde tuin voor het eerst open voor publiek. De Open Tuinen Dagen (15 tot en met 17 juni) in Amsterdam spelen een essentiële rol in het toegankelijk houden van historische tuinen, zo ook die van Foam. Foam maakt graag van deze gelegenheid gebruik om de museumbezoekers, maar in het bijzonder de tuinliefhebbers te laten genieten van de gerestaureerde tuin.

De restauratie van de tuin naar ontwerp van Mien Ruys en Els Proost is mede mogelijk gemaakt door het Grachtentuinen Fonds, onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Open Tuinen Dagen van 15 tot 17 juni dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, toegang exclusief met een passe-partout via opentuinendagen.nl. De ingang voor de Open Tuinen Dagen bij Foam vind je via de hoofdingang van Foam, Keizersgracht 609.

Bijschrift foto: Het terras van Museum Fodor in 1972, een platform voor jonge Amsterdamse kunstenaars © Rob Croes, Anefo Nationaal Archief

2018-06-11T10:16:50+02:0011 juni 2018|Nieuws|