Kwekerijdagen Bingerden

//Kwekerijdagen Bingerden

Kwekerijdagen Bingerden

Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni 2018 van 10.00-18.00 uur

Het mooiste plantenfeest van Nederland’

Elk derde weekend van juni verzamelen gespecialiseerde kwekers uit binnen- en buitenland zich op het idyllische landgoed Bingerden. Een unieke gelegenheid om bijzondere aanwinsten voor de tuin te bemachtigen en deskundig advies van de kwekers te krijgen in een prachtige cultuurhistorische omgeving.

Thema ‘Places’ verwoord door Romke van de Kaa
In 2016 tijdens het 20-jarig jubileum introduceerde we het thema ‘Plant, People, Places’; een knipoog naar PPP (People, Planet, Profit) en ging het om het verhaal achter de plant. In 2017 lag de focus op ‘People’; de mens achter de plant, degenen die gepassioneerd hun kennis delen over planten. Nu, in 2018, gaan we door met ‘Places’; waar komen planten vandaan, waar hebben ze het naar hun zin in de tuin of zelfs waar vind je de mooiste tuinen of ga je heen voor planten. Kortom alles wat met ‘plaats’ of locatie te maken heeft.

Programma
Het lezingenprogramma wordt op een later tijdstip bekend gemaakt op bingerden.com. Naast lezingen zijn er rondleidingen, worden prijzen uitgereikt en wordt er op zondagmiddag een veiling georganiseerd van bijzondere planten met Romke van de Kaa en Peter van den Hout als veilingmeesters. Net als vorig jaar zal er bij de moestuin het Food Festival gehouden worden; de nadruk ligt op duurzaam, biologisch of lokaal voedsel.

Huis Bingerden, Bingerdenseweg 21, 6986 CE Angerlo. Routebeschrijving op www.bingerden.com

De juiste buitenplaats
De essentie van tuinieren lijkt mij het planten van de juiste plant op de juiste plaats. Dat klinkt als het intrappen van een open deur, maar is het niet. Neem de apenboom, of slangenden, in de voortuin. De juiste plaats om dit statussymbool aan iedere voorbijganger te tonen, maar de verkeerde plaats als de boom mettertijd groter wordt, tegen het slaapkamerraam en de dakgoot schuurt en het pad naar de voordeur blokkeert. De juiste plaats vereist aardig wat nadenken, en het vermogen om in de toekomst te kijken, zeker als het om bomen gaat. Koop planten – en zeker bomen daarom ook op de juiste plaats: niet bij een tuincentrum, maar bij een deskundige kweker. En jawel – daarvoor is Bingerden de aangewezen plaats. Om niet te zeggen: aangewezen buitenplaats. (door Romke van de Kaa)

Praktische informatie:
Internationale Kwekerijdagen Bingerden te Angerlo, nabij Arnhem.
Data en tijden: 15, 16 en 17 juni 2018 van 10.00 – 18.00 uur.
Entree: standaard € 14.-; tot 30 jaar gratis; op zondag derde persoon gratis.
Parkeren, lezingen en rondleidingen gratis. Meer informatie: www.bingerden.com.

Fotograaf: Marion Nickig

2018-03-15T11:58:27+02:0013 juni 2018|Nieuws|