Groene hoogstandjes in Milaan

//Groene hoogstandjes in Milaan

Groene hoogstandjes in Milaan

Biblioteca degli Alberi is een stadspark in Milaan, ontworpen door het Nederlandse Inside Outside. Vanuit alle hoeken in het park is er zicht op de inmiddels wereldberoemde Bosco Verticale van architect Stefano Boeri. Het zijn twee groene hoogstandjes waar de Milanezen optimaal van genieten, jaarrond.

Biblioteca degli Alberi Milaan Biblioteca degli Alberi Milaan

Dat mensen blij worden van groen is een vanzelfsprekendheid. Iedereen ondervindt de rust die groen uitstraalt, iedereen geniet van de seizoenen die zo mooi door de natuur hun karakter krijgen en van de fauna die op flora afkomt. Een mooi voorbeeld hiervan is dit stadspark in Milaan. Vanaf de opening maken de omwonenden er zeer intensief gebruik van. Het park ligt in het noordelijke deel van centrum Milaan, niet ver van treinstation Milano Porta Garibaldi. Het hele gebied – 10 hectare – lag al braak sinds de Tweede Wereldoorlog, grotendeels vanwege de omringende verkeersaders en de ondergrondse infrastructuur (wegen, metro- en treintunnels, leidingen en buizenstelsels), maar ook omdat er verschillende grondeigenaren waren. Al lange tijd had de gemeente de wens hier een publiek park te realiseren. Net na de eeuwwisseling kwam er schot in de zaak. Het Nederlandse ontwerpbureau Inside Outside onder leiding van Petra Blaisse kreeg de vraag om het stadpark te ontwerpen. ‘In 2002 vroeg men diverse ontwerpers om een plan, uiteindelijk werd dat van ons team uitgekozen.’ Voor de uitwerking van de plannen werkte Inside Outside samen met onder andere stedelijk theoreticus Mirko Zardini die uit Milaan komt – ‘die kent allebetrokken partijen én het dagelijkse ritme van de Milanezen’ – en de Amerikaanse architect Michael Maltzan ‘Omdat er oorspronkelijk de wens was om ook enkele paviljoens, een modemuseum en modeschool in het park te verwerken.’ Nederlanders waarop het bedrijf een beroep deed, waren grafisch ontwerpster Irma Boom voor het vormgeven van botanische teksten op de paden, Piet Oudolf als beplantingsontwerper en landschapsingenieurs Rod’Or Advies. ‘Voor het creatief technisch meedenken.’ Landschapsarchitect Franco Giorgetta en lokale ingenieurs hebben Inside Outside gesteund bij de technische uitwerking van het plan.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

2020-09-08T12:18:27+02:008 september 2020|Nieuws|