De Karmozijnbes

//De Karmozijnbes

De Karmozijnbes

Haast elk jaar krijgen we in de zomermaanden een paar mailtjes of verontruste telefoontjes over een plant die plotseling in de tuin is opgedoken en vol zit met donkere, paars-rode vruchten. Nooit wordt er dan bij gezegd dat hij zo mooi is, maar altijd komt weer die vraag of hij giftig is!

De plant waar de beller of mailer op doelt is de karmozijnbes. Op de foto’s is te zien dat hij mooi is, bloedmooi! Mijn advies is: geniet eerst van een nieuwe of onbekende plant en maak je daarna pas druk over eventuele giftigheid of een andere onhebbelijkheid van de nieuwkomer. Planten zijn er niet op uit om ons het leven zuur te maken. Doorns, stekels en gif zijn er voor de noodzakelijke verdediging en niet om mensen aan te vallen. Er zijn twee soorten karmozijnbes die in ons land spontaan in de tuin voor kunnen komen. Phytolacca americana komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en heeft daar een groot verspreidingsgebied. De inheemse bevolking kende deze plant uiteraard ook, want natuurvolken hebben gewoonlijk een gigantische kennis van planten en dieren. Ze kookten of blancheerden in het voorjaar het blad en gooiden het kookwater, waarin de gifstoffen zich opgehoopt hadden, weg. Het gekookte blad werd als een soort spinazie gegeten. De andere soort is Phytolacca acinosa. Deze soort komt van de andere kant van de Beringstraat. Ik zeg dat er bewust bij, omdat deze zeeengte tegenwoordig een onneembare barrière voor nagenoeg alle plantensoorten is, maar vroeger was het een vaste verbinding tussen Azië en Amerika. De langdurige waterbarrière heeft geleid tot aparte soorten aan beide kanten van de Beringzee. Hoewel de soorten dus van elkaar verschillen, zijn er aan beide kanten van de barrière wel veel dezelfde geslachten. Om er een paar te noemen: Trillium, Acer, Arisaema, Asarum en natuurlijk Phytolacca. Die twee soorten karmozijnbes worden vaak door elkaar gehaald en soms wordt zelfs in tuinboeken de verkeerde naam bij een foto gezet. Geen wonder dat ‘men’ niet meer weet waar men aan toe is en alles over één kam scheert en het gewoon karmozijnbes noemt.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt in Nederland en België: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 39,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

2019-11-01T11:20:18+02:001 november 2019|Nieuws|