Koningin van het water

/, Planten en bomen/Koningin van het water

Koningin van het water

Denkt u bij de naam ‘waterlelies’ aan de schilderijen van Monet? Of aan een veenriviertje, bespikkeld met witte bloemen op een zomerdag, of misschien zelfs aan de lelies in uw eigen vijver? Hoe dan ook, waterlelies maken blij en roepen het beeld op van zonnige zomers.

Waterlelie en gele plomp, kikkerbeet, watergentiaan en krabbenscheer zijn de drijvende schoonheden van de Nederlandse wateren. Toch zijn er hele gebieden in ons land waar je ze tevergeefs zult zoeken. Net als bij alle planten moeten de omstandigheden, de grondsoort en de waterkwaliteit, geschikt zijn om zich te kunnen vestigen. Om wat meer over deze schoonheden te weten te komen, laat ik me voorlichten door Marcel van der Werf, waterplantenspecialist in Reeuwijk en al 40 jaar ervaren als kweker van waterlelies.
Waarschijnlijk begon de faam van waterlelies toen kweker en advocaat Bory Latour-Marliac in 1875 begon met een waterleliekwekerij in Lot in Frankrijk. Hij kweekte verschillende nieuwe rassen met anders gekleurde bloemen; in veel rassen of cultivars komt de naam Marliac op een of andere wijze nog voor. Veel van zijn oude cultivars zijn nog in de handel, ruim 150 jaar nadat ze gewonnen zijn! Op een tentoonstelling in 1889 in Parijs zag Monet deze prachtige bloemen en hij zette er een aantal in de vijver bij zijn huis in Giverny. De rest is geschiedenis. Monets tuin en schilderijen betoveren nog steeds duizenden mensen. Als de liefde voor waterlelies niet ontstaat bij het zien van deze bloemen in onze eigen wateren, dan toch zeker bij een bezoek aan de tuin in Giverny…

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

Nymphaea 'Fritz Junge'

Nymphaea ‘Fritz Junge’

Nymphaea hybride 'Hever White'

Nymphaea hybride ‘Hever White’

Nymphaea 'Attraction'

Nymphaea ‘Attraction’

2020-06-19T09:54:47+02:0019 juni 2020|Nieuws, Planten en bomen|