Kunstgrasmat onderhouden

//Kunstgrasmat onderhouden

Kunstgrasmat onderhouden

Voorheen werd kunstgras voornamelijk gebruikt op voetbal- en andere sportvelden. Tegenwoordig wordt kunstgras ook steeds vaker gebruikt voor niet-commerciële doeleinden, bijvoorbeeld in de voor- of achtertuin. Wie graag het hele jaar door van een groene grasmat wil genieten doet er goed aan zich eens te verdiepen in kunstgras. De laatste jaren is het assortiment kunstgras sterk gegroeid en vandaag de dag is er volop keus in kunstgras dat bijna niet van echt te onderscheiden is. Het grootste voordeel van kunstgras in de tuin is uiteraard het feit dat kunstgras zeer onderhoudsvriendelijk is. Om kunstgrasmatten lang mooi te houden hebben ze echter wel wat verzorging nodig.

Borstelen
Kunstgras dient zo nu en dan geborsteld te worden met een harde bezem. Hierdoor blijft het kunstgras netjes rechtop staan en wordt vroegtijdige slijtage voorkomen. Ook worden bij het borstelen zaden, bladeren en takjes verwijderd die voor onkruid kunnen zorgen. Omdat kunstgras bij matig tot intensief gebruik platgedrukt kan worden is het nodig om minstens één keer per jaar de kunstgrasmat grondig te borstelen.

Onkruid verwijderen
Vaak worden onder kunstgrasmatten stabilisatiedoeken aangebracht die het groeien van onkruid grotendeels voorkomen. Indien er toch onkruid begint te groeien tussen het kunstgras, bijvoorbeeld door zaden die vogels hebben laten vallen, kan dit met de hand of met een borstel eenvoudig verwijderd worden. Vooral de zijkanten van de kunstgrasmat zijn gevoelig voor onkruidgroei. Om dit te verminderen kan ervoor gekozen worden een biologisch verdelgingsmiddel langs de randen aan te brengen.

Vlekken schoonmaken
Kunstgras verbleekt niet en hoeft evenmin besproeid te worden. Wel is het nodig om vlekken, veroorzaakt door bijvoorbeeld hondenpoep of omgegooide dranken, schoon te maken met water. Belangrijk is dat er geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt worden, deze kunnen schade toebrengen aan het kunstgras. Over het algemeen is afspoelen met lauwwarm water voldoende, een flinke regenbui doet vaak de rest.
Kunstgras is dus niet volledig onderhoudsvrij. Om de kunstgrasmat lang mooi te houden is een periodieke borstel- en schoonmaakbeurt nodig. Met een kunstgrasmat is grasmaaien echter verleden tijd, en ook besproeien is niet langer nodig. Een kunstgrasmat levert dus niet alleen tijdwinst op, maar ook nog eens een forse waterbesparing!

2020-09-02T17:29:44+02:0017 mei 2020|Nieuws|