Mallotus, Alchornea en meer…

//Mallotus, Alchornea en meer…

Mallotus, Alchornea en meer…

Onbekende heesters uit de wolfsmelkfamilie. De wolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae is een grote familie waarvan enkele soorten in Nederland voorkomen, maar die de meeste vertegenwoordigers in tropische en subtropische gebieden heeft. De Euphorbia’s van Afrika zijn in feite de tegenhangers van de cactussen uit Amerika. Minder bekend zijn een paar houtachtige gewassen die bij ons als heester gekweekt kunnen worden. Ze heten anders, maar horen tot dezelfde familie.

Zoals alles is ook de plantenwereld voortdurend in beweging. Heeft het niet te maken met een veranderend klimaat dan is het wel de mode of nieuwe ontwikkelingen in het sortiment die tot gevolg hebben dat voorheen onbekende soorten nu in onze tuinen verschijnen. Soms blijken nieuwigheden die met veel ophef geïntroduceerd worden, slechts eendagsvliegen te zijn. Talloze nieuwe rassen van eenjarigen, maar ook van vaste planten en heesters, zijn een paar jaar na introductie alweer naar de marge verdrongen. Andere soorten krijgen nauwelijks een podium en blijven jarenlang een soort muurbloempjes, terwijl ze juist wel potentie hebben om een mooie tuinplant te worden. Wie heeft er gehoord van Mallotus, Alchornea of Neoshirakia? Bij veel tuincentra kijken ze je glazig aan als je die namen noemt en zelfs veel boomkwekers hebben van deze planten nooit gehoord. Dus, verzamelaars van aparte heesters: opgelet!

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl of neem een abonnement a 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

2022-01-07T11:52:57+02:007 januari 2022|Nieuws|