Plaagbeesten op De Bierkreek

//Plaagbeesten op De Bierkreek

Plaagbeesten op De Bierkreek

Gezonde rozen vragen gezond verstand. De zon hangt laag over het Zeeuws-Vlaamse platteland. Gebukt loopt er iemand door de kwekerij, zoekend tussen de potten met rozen. ‘Jaa!!’ klinkt een roep die het midden houdt tussen vreugde en bevestiging. Eric de Milliano is op zoek naar – bladluizen. Op een biologische rozenkwekerij gaat het er allemaal nét iets anders aan toe dan op een gangbare kwekerij. De techniek is hetzelfde: de rozen worden volle-velds geteeld, rijen op 75 centimeter uit elkaar. De wilde onderstammen worden geplant in april en geoculeerd tussen juli en september. In het voorjaar wordt de ‘wilde’ pruik eraf geknipt. En het jaar daarop staat er dan een keurig rozenveld, dat vervolgens vanaf eind oktober tot december gerooid wordt. Die gerooide rozen, de zogeheten ‘kale wortel’ of ‘blote wortel’ rozen, gaan nog wel naar de klant, maar steeds minder vaak. Meer en meer klanten kiezen voor een roos in pot. De Bierkreek werkt al jaren zo. De niet biologische kwekers doen het niet veel anders. Waar zit het verschil dan in?

ONDERSTAM
Het begint met de keuze van de onderstam. Rozenkwekerij de Bierkreek kiest voor een oeroude, maar degelijke onderstam. Deze onderstam is iets minder recht dan gebruikelijk, maar wel veel resistenter tegen strenge kou en rozenziektes. Naast de keuze voor de onderstam betekent biologisch kweken vooral handmatig onkruid verwijderen. Of machinaal, maar natuurlijk nooit met chemicaliën. Die worden sowieso nooit gebruikt. Niet tegen gevreesde rozenziektes en ook niet tegen bladluizen. Die rozenziektes, met name sterroetdauw, meeldauw en roest, zijn een uitdaging voor de kweker. Kan de gangbare kweker hier nog corrigerende middelen (lees chemicaliën) inzetten, de biologische kweker moet het helemaal hebben van de natuurlijke weerstand van de plant. Het is met die weerstand net als bij mensen: gezond eten, vitamines, mineralen. Kortom goede voeding, goede bodem. De bemesting verzorgt rozenkwekerij De Bierkreek al jaren zelf. Uit heel veel verschillende componenten wordt de meststof voor de rozen samengesteld. Voorwaarde is dat het toegelaten is in de biologische landbouw en van organische oorsprong is. Die mest is overigens ook essentieel voor de eindbestemming van de roos: de tuin….

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt in Nederland en België: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 38,50 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/ Een mail met uw adresgegevens en iban naar info@tijdschriftdetuin.nl volstaat.

2018-08-02T12:18:27+02:002 augustus 2018|Nieuws|