Rondleiding Bijbelse planten

//Rondleiding Bijbelse planten

Rondleiding Bijbelse planten

op donderdag 12 juli 2018 in Kijktuinen Nunspeet om 14.00 uur.

In ieder hoofdstuk van de Bijbel staat wel een verwijzing naar voedsel, timmerhout, vruchten, tuinen, landbouw etc., en er worden meer dan honderd plantensoorten met naam en toenaam genoemd.

Als je je verdiept in de kruiden, die een rol spelen in de plantencultus van het Christendom, kom je terecht in de wereld van de middeleeuwse mens. Men ging er van uit, dat alle kwalen, ziektes en ongemakken veroorzaakt werden door de duivel en zijn trawanten. Het was dus zaak die boze machten buiten de deur te houden, of te verjagen uit het lichaam, huis en hof.

Hier werden kruiden voor gebruikt, die op alle mogelijke manieren werden toegepast in het dagelijkse leven. Ze werden in de drinkbakken van het vee gedaan, om de horens van de koeien, in het sleutelgat gestoken of aan de zoldering gehangen, maar vaak ook geschroeid of gerookt. Vaak waren het sterk ruikende lip- en scherm bloemen.

Al deze planten hebben medicinale eigenschappen, maar dat ze heilzaam zijn, omdat ze bv. bacteriën konden doden, wist men toen nog niet.

De verhalen die bij deze planten horen, daarover gaat het tijdens deze dag.

Kijktuinen Nunspeet is ruim vier hectare groot, waarvan twee ha. aangelegd met thematische tuinen, ontworpen door tuin- en landschapsarchitect L.J. Goedegebuure. Met veel liefde en oog voor detail zijn karaktervolle tuinen gecreëerd die elk een eigen sfeer uitstralen.

Daarnaast zijn in Kijktuinen Nunspeet tal van andere activiteiten te beleven zoals het blotevoetenpad en de (maïs)doolhoven. Ook beschikt Kijktuinen Nunspeet over een kwekerij en winkel waarin u keuze heeft uit meer dan 1000 tuinplanten, opgekweekt uit planten die te zien zijn in Kijktuinen Nunspeet. “Handmate” en ‘Homemade” dus. Entree voor de kwekerij is gratis.

Kijktuinen Nunspeet ligt aan de Kienschulpenweg 26 in Nunspeet. De tuinen zijn geopend van 1 maart tot 1 november. Openingstijden zijn te vinden op de website.  Deelname aan de themarondleiding kost 10 euro inclusief entree voor de Kijktuinen.
Kijk voor meer informatie op www.kijktuinen.nl

2018-02-06T12:46:03+02:0010 juli 2018|Nieuws|