Tuingeschiedenis in Nederland III 

//Tuingeschiedenis in Nederland III 

Tuingeschiedenis in Nederland III 

Op 12 december j.l. presenteerde Tuinhistorisch Genootschap Cascade zijn derde bundel artikelen in de reeks Tuingeschiedenis in Nederland met als titel Verdwenen tuinen. Deze gebeurtenis vond plaats op Gunterstein in Breukelen aan de Vecht, dankzij gastvrijheid van de stichting Ridderhofstad Gunterstein. De aanleiding voor de uitgave van het nu verschenen derde deel was de Cascade Ronde Tafel Conferentie (RTC) van 2018, gewijd aan het thema ‘verdwenen tuinen’. Zeven sprekers gingen toen in op tuinen die de tand des tijds of veranderingen van mode en smaak niet hadden doorstaan.  Negentien auteurs, allen nauw betrokken bij Cascade en professionals in hun vak, belichten uiteenlopende onderwerpen gebaseerd op recent onderzoek. In een inleiding over ’tuinen van de geest’ worden enkele 17de-eeuwse tuineigenaren zelf aan het woord gelaten over de thema’s duurzaamheid en vergankelijkheid. Daarna volgen thematisch gerangschikte bijdragen over tuinarcheologie, historisch plantsortiment, ontwerpen, geschiedenis, typologie en ontwerpidealen, (stads)park en buitenplaats van Friesland tot Zuid-Limburg, en over het oeuvre van een aantal individuele tuinarchitecten en hoveniers, waaronder die van de Oranje’s in de 17de en 18de eeuw. Registers en verantwoording sluiten de bundel af.

Met deze uitgave in eigen beheer laat Cascade (thans circa 300 donateurs) opnieuw zien springlevend te zijn en op het onderzoeksgebied van de Nederlandse tuinkunst een passend aandeel te kunnen leveren aan de vermeerdering en verbreiding van kennis van historische tuinen, parken en buitenplaatsen in ons land, onmisbaar voor succesvolle instandhouding en beheer van dit ‘groene erfgoed’. Cascade verenigt en verbreidt – nieuwe belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te komen maken bij de bijeenkomsten die voor 2020 op het programma staan, zie voor inhoudelijk nieuws, programmeringen en actuele informatie: de website www.cascade1987.nl.

Tuingeschiedenis in Nederland III 2019

Arinda van der Does e.a. (red.), Tuingeschiedenis in Nederland III. Verdwenen tuinen. 259 pag., 158 (overwegend kleuren)illustraties, 24×17 cm., eigen uitgave met steun van o.a. het Prins Bernhard Cultuurfonds, vormgeving Anne van Schaijk, druk Siebelink, Doetinchem, ISBN 978-90-9032151-6, Arnhem 2019. Prijs € 20 (excl. verzendkosten), nieuwe donateurs van Cascade (€ 20/jaar) krijgen een exemplaar gratis toegestuurd. Informatie en bestellingen: www.cascade1987.nl.

In 2009 verscheen de eerste Cascade-bundel: Tuingeschiedenis in Nederland. Veelzijdig erfgoed in ’t groen. Deze verscheen bij het afscheid van Carla Oldenburger-Ebbers als voorzitter. In 2016 volgde het tweede deel Denken en doen in de Nederlandse tuinkunst 1500-2000.

2019-12-16T18:35:49+02:0016 december 2019|Nieuws|