Vergeten groente en tuinplant: Winterpostelein

//Vergeten groente en tuinplant: Winterpostelein

Vergeten groente en tuinplant: Winterpostelein

Sommige plantensoorten verdwijnen ineens zo volledig uit de tuin en uit het geheugen dat zelfs doorgewinterde tuiniers foto’s sturen met de vraag welk bijzonder plantje ze gevonden hebben. Winterpostelein valt die twijfelachtige eer te beurt. Daarom nu een poging om hem uit de vergetelheid te rukken.

Winterpostelein, Claytonia perfoliata, ook wel mijnsla genoemd, is een zogenaamde winterannuel die in de herfst kiemt, in een niet te koude winter een bladrozet maakt en in april bloeit. Tegenwoordig kun je bloeiende winterpostelein in zachte winters ook al rond de jaarwisseling in bloei tegenkomen. Winterannuellen of wintereenjarigen profiteerden vanouds van de winterperiode als het graan van het land is en de andere eenjarigen zijn afgestorven, waardoor er veel kale grond beschikbaar is om te kunnen groeien. Ze hebben dus geen niche of speciale groeiplek tussen andere planten, maar benutten de ruimte die vrijkomt als andere planten in rust zijn of in de vorm van zaad de winterperiode overleven. Een logisch gevolg daarvan is dat ze weer van het toneel verdwijnen als de zomerannuellen de groeiplaats opeisen. Wie ineens een Claytonia perfoliata in de tuin heeft en bang is voor een woekerend onkruid, kan die angst opzij zetten. Na mei stort die plant in en kun je alles zonder problemen opruimen of eventueel zelfs ter plaatse laten vergaan. Na het overzomeren in de vorm van zaad, zal deze soort in de herfst langzaam weer gaan kiemen en voor een nieuwe generatie planten zorgen.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt in Nederland en België: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

2020-01-13T16:44:46+02:0013 januari 2020|Nieuws|