Hypocriet??

//Hypocriet??

Hypocriet??

Hans van Hage van Kwekerij De Bierkreek plaatste onderstaand bericht op zijn facebook pagina:

Het is een hype om vóór bijen te zijn. Bijen zijn lief, aardig, nuttig. Bijen mogen niet dood. Weg met het gif, lang leve de bij. Dat is zo een beetje de boodschap die de laatste jaren verspreid wordt. Met succes. We zijn er nog lang niet, maar ook de tegenstanders en de politiek raken er zo langzamerhand van doordrongen dat we hard op weg waren om de bijen om zeep te helpen.

In onze strijd om de honingbij te redden vergeten we echter maar al te snel dat ook andere insecten enorm belangrijk zijn. De sollitaire bijen blijken welhaast betere en belangrijkere bestuivers te zijn dan de gecultiveerde honingbijen. Hommels en zweefvliegen kunnen er ook wat van.  Vaak wordt ook de term biodiversiteit gekoppeld aan honingbijen. En het is juist daar waar alle vergelijk mank gaat. Biodiversiteit gaat vooral over inheemse, in het wild voortkomende planten en dieren in relatie met hun omgeving en de bodem. Een koe in een weiland heeft dus niets met biodiversiteit te maken. Een honingbij in een bijenkast of boomgaard ook niet. Helaas.

Rosa multiflora ‘Adenochaeta’ 

Rosa multiflora 'Adenochaeta

Rosa Arvensis 

Rosa Arvensis Bierkreek

Moeten we dan stoppen met onze acties? Uiteraard niet. Zowel biodiversiteit als gifvrije planten voor honingbijen zijn uitermate belangrijk. Het beste is het misschien om het aan te tonen aan de hand van twee foto’s van twee verschillende rozen. Rosa multiflora ‘Adenochaeta’ is in mijn ogen welhaast de beste ‘bijenroos’ die er is. Als hij bloeit zitten er op een zomerse dag duizenden bijen op. Honingbijen. Maar natuurlijk, ook solitaire bijen hommels, zweefvliegen. ‘Wilde’ insecten op een gecultiveerde roos, of, in ieder geval een roos die niet in ons natuurlijke landschap thuis hoort. Een andere roos, inheemse roos, wordt door sommigen als de beste ‘drachtplant roos’ voor honingbijen genoemd. Rosa arvensis. Rosa Arvensis, of de bosroos, is zeldzaam in ons land. Gelukkig de laatste jaren weer gekweekt en aangeplant door natuurorganisaties. Het is ook een echte bijenroos. Wilde bijen zweefvliegen, maar ook honingbijen. Gecultiveerde insecten, op een wilde roos. Het is belangrijk om het onderscheid te maken: wilt u een roos die goed is voor bijen, die wat oplevert voor honingbijen: kies voor bijvoorbeeld Rosa multiflora Adenochaeta. Ze levert veel stuifmeel, voor een lange periode met zelfs een nabloei in september. Hebben wilde insecten hier ook profijt van? Jazeker. Maar wat betreft de wilde insecten en dus de biodiversiteit wint de Bosroos, of elk andere inheemse roos. en daarmee bedoelen we rozen die in onze eigen omgeving in het wild voorkomen of voor zouden kunnen komen. Een test heeft namelijk meerdere malen uitgewezen wat eigenlijk heel logisch is. legt u maar eens een wit laken onder een échte wilde roos. flink schudden. tel alle insecten én alle soorten die op het laken liggen. doet u hetzelfde bij een gecultiveerde, op hetzelfde tijdstip, zelfde grootte en omstandigheid: u zult zien dat de helft in aantal soorten maar ook de helft in aantal insecten te voorschijn komt. En dat zegt alles over de biodiversiteit van een wilde roos. Wil je iets voor bijen doen?! Prima. Wil je iets voor Biodiversiteit doen, ook goed. maar laten we wel het verschil blijven zien.

Hans van Hage,

Rozenkwekerij de Bierkreek
Zevenhofstedenstraat 9
4515 RK IJZENDIJKE
T: 0117 301740
info@bierkreek.nl
www.bierkreek.nl

2018-08-02T12:19:21+02:002 augustus 2018|Nieuws|