Kleinblijvende heesters

//Kleinblijvende heesters

Kleinblijvende heesters

Veel keus, veel tuinplezier. Nu las ik toch ergens dat heesters oubollig zijn en dat je ze met goed fatsoen niet meer in de tuin kunt zetten! Nou ja! Ik neem de wijze raad aan dat je in een postzegeltuin geen woudreus moet aanplanten. Maar heesters in de tuin, dat moet kunnen. Je doet jezelf tekort als je deze groep planten over de heg gooit.

Caryopteris  x clandonensis 'First Choise'

Caryopteris x clandonensis ‘First Choise’

Er zijn heesters en heesters. Alles wat bij de grond vertakt en houtachtig is, mag die naam dragen. Ook als het gaat om een hazelaar die met veel takken uit de grond komt en vijf meter hoog wordt: geen boom maar een heester. Zoiets past niet in een kleine tuin, dat spreekt voor zich. Stel, je hebt een tuin van honderd vierkante meter; dat is net wat ruimer dan een postzegeltuin. Er past een terras in en er blijft nog ruimte over voor planten. Het gazon laten we maar even achterwege, want wekelijks de grasmaaier tevoorschijn halen kost meer tijd dan het maaien zelf. Als u echt een groen vlak wilt hebben dan zijn er best alternatieven in de vorm van bodembedekkers. Daar gaan we het nu niet over hebben. We kijken nu naar klein blijvende heesters, met een mooie vorm, die niet woekeren, niet teveel eisen stellen en zo mogelijk ook nog iets extra’s hebben zoals een heerlijke geur, rijke bloei of een opvallende bladkleur. Als ze vlinders, bijen en vogels ook nog iets te bieden hebben, zijn we helemaal tevreden. Ik overwoog een top tien te maken, maar dan moesten er veel te veel mooie soorten afvallen en ik wil u graag veel keus geven. Er zijn soorten die in het voorjaar bloeien tot zelfs winterbloeiers en er is dus voor iedereen wel een plant vinden die hij/zij in het hart sluit. In een schema zijn de belangrijkste punten verwerkt zodat het niet voor iedere plant apart nog eens genoemd hoeft te worden.

Edgeworthia chrysantha 'Grandiflora'

Edgeworthia chrysantha ‘Grandiflora’

DE WINTER GAAT WIJKEN
De kou is uit de lucht en de eerste heesters komen weer in bloei.Een tweede koudegolf zet ze even stil, maar als het niet te gek wordt, gaan ze na die periode gewoon weer verder waar ze gestopt waren. Als eerste een plant die we nog niet zoveel zien omdat hij tot een paar jaar geleden als nauwelijks winterhard te boek stond. Het is Edgeworthia chrysantha, ook bekend als papierstruik, waarvan enkele cultivars in de handel zijn. De plant is niet moeders mooiste! Een beetje een stijve hark en het blad is ook maar zozo, maar als je dan die fantastische bloemen in februari-maart aan de kale takken ziet verschijnen dan ben je om. En wat is het een sprookje als de bloemen eens bepoederd zijn met een laagje rijp. Hoe koud het ook is, dat wil je van dichtbij bewonderen! Omdat de plant na de bloei zoals gezegd niet een echte schoonheid is kan hij beter niet teveel in het zicht staan. Hij is goed bestand tegen enige schaduw en in verband met de winterhardheid is een beschutte plek wel wenselijk…

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl of neem een abonnement a 44,50 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

Vanaf 2022 is het magazine helaas niet meer los te koop in België

Hypericum x inodorum 'Excellent Flair'

Hypericum x inodorum ‘Excellent Flair’

Berberis x stenophylla 'Corallina Compacta'

Berberis x stenophylla ‘Corallina Compacta’

2022-06-16T10:24:51+02:0016 juni 2022|Nieuws|