Pesticidenvrije tuinen

//Pesticidenvrije tuinen

Pesticidenvrije tuinen

178 ecologische tuinders stellen hun zonder pesticiden, herbiciden of kunstmeststof onderhouden tuin open tijdens de Velt-ecotuindagen, in het weekend van 31 mei. Dat zijn er zo’n dertig meer dan bij de vorige editie. De bloemenpracht en rijke groente- en fruitoogsten die ze kunnen voorleggen, illustreren dat het zonder chemische hulpmiddelen ook kan, als je maar wil luisteren en kijken naar de natuur.
Ontdek het programma van de Velt-ecotuindagen opwww.velt.be/ecotuindagen

De Velt-ecotuindagen vinden plaats op 31 mei en 1 juni. 178 tuinen in Vlaanderen en Nederland nemen deel. Niet alle tuinen doen beide dagen mee. De openingsuren zijn terug te vinden op de website.

In de meeste tuinen is de entree gratis, in een aantal gevallen wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Een reeks tuinen zijn ook via fietslussen met elkaar verbonden.

Met de Velt-ecotuindagen speelt Velt in op de grote vraag naar informatie over gezond en milieuvriendelijk (moes)tuinieren in de stad en op het platteland. Je ontmoet er dan ook alleen maar blije mensen. De tuinders tonen graag hun ecologische tuin, de bezoekers mogen zonder schroom rondneuzen en al hun vragen stellen, de sfeer is gezellig en ontspannen.

Voor deze editie stellen 178 tuiniers uit Vlaanderen en Nederland hun tuin open. Alle tuinen werden gecontroleerd door medewerkers van Velt en ecologisch bevonden volgens verschillende criteria. In elk geval zijn het tuinen waar geen plaats is voor pesticiden, herbiciden en kunstmeststoffen.

In Nederland zijn er 30 tuinen in Noord- en nog eens 24 te vinden in Zuid-Nederland. De overige tuinen die worden open gesteld zijn te vinden in België: Provincie Antwerpen is dit jaar de koploper, met maar liefst 42 opengestelde tuinen. Oost-Vlaanderen telt er 33, Vlaams-Brabant 16, West-Vlaanderen 15, Limburg 10, Brussel 7 en er is ook één tuin open in Wallonië.

Ook opvallend dit jaar is het toenemend aantal Samentuinen of stadstuinen dat meedoet. Bijna 20% (33 tuinen) van de deelnemende tuinen zijn Samentuinen. Dat zijn tuinen waar mensen samen het beheer en onderhoud van de tuin voor hun rekening nemen. In sommige gevallen gaat het ook om sociaal-ecologische projecten waar mensen uit diverse doelgroepen bewust bij elkaar gebracht worden.

Elke Velt-ecotuin heeft zo zijn verhaal. Van tomatenspecialist tot bloemenliefhebber, van stadstuin tot groendomein, elke tuinier komt aan zijn trekken.

Meer informatie over de tuinen en de mogelijkheid je parcours samen te stellen op www.velt.be/ecotuindagen

2014-05-07T10:41:29+02:006 mei 2014|Nieuws|